Старинен секс учебник продават в Шотландия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учебник по сексуално възпитание от XVIII век е изложен на аукцион в Единбург 200 години след като британските власти са забранили разпространението му. Тази книга, известна като „Абсолютният шедьовър на Аристотел”, обаче няма нищо общо с древногръцката философия.

Към Аристотел тя също няма отношение и за първи път е публикувана през 1684 г. Това е обикновен учебник, разказващ за секса и бременността, който е придобил невероятна популярност в Англия и е станал истински бестселър на черната борса след забраняването му от властите, които го сметнали за „крайно срамен и неприятен”.

Книгата съдържала изображения от работите на Николас Кулпепер, английски фармацевт, лечител и астролог, както и на Алберт Велики, немски философ, теолог и учен.

През XVIII век се появило по-голямо издание, което превъзхождало всички други медицински учебници и книги, твърдят специалистите по древни книги.

Авторът на произведението е неизвестен, книгата е забранена във Великобритания чак до 60-те години на ХХ век, когато най-накрая забраната паднала. Според съвременните представи тази книга едва ли може да се нарече учебник, по-скоро това е развлекателна литература с еротичен оттенък.

Тя описва женската и мъжката анатомия и предлага съвети как да се държат мъжете и жените по време на полов акт. В учебника се говори, че за успешното зачатие е полезно жената да изпитва сексуално желание. През XVII век идеята, че жените също трябва да се наслаждават от секса, се е смятала за не толкова важна.

В книгата може да се намери и голяма колекция от градски легенди, включително и предупреждения за „рисковете от извънбрачния секс” и дори влиянието му върху раждането на децата. В учебника са поместени странни изображнеия на космати деца и деца с уродства. Авторът сочи, че подобни проблеми са следствие от „проклятие, което лежи върху детето по вина на невъздържаните му родители”.

Екземплярът е напечатан през 1760 и ще бъде продаден на 16 януари на аукцион на редки книги, манускрипти и карти от аукционната къща Lyon and Turnbull.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори