Сондата MAVEN влезе на орбита около Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/Goddard Space Flight Center
Антония Михайлова

Американският научен спътник MAVEN, изстрелян преди 10 месеца към Марс, успешно влезе на негова орбита, съобщава НАСА.

Скоро той ще започне да събира данни за горните слоеве на атмосферата на Червената планета и ще изучи взаимодействието ѝ със Слънцето и слънчевия вятър, се казва в съобщение, публикувано на сайта на агенцията.

Сондата е изпратена от Земята през ноември 2013 година от Кейп Канаверъл. Пътшествието на MAVEN е отнело 10 месеца. За това време сондата е преодоляла разстояние от 711 милиона километра.

Апаратът MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) е проектиран и построен от корпорацията Lockheed Martin. Целта му е изучаване на марсианската атмосфера и по-точно настъпилите в нея изменения, поради които Марс губи остатъците вода от своята повърхност.

MAVEN е първият космически апарат, посветен на изследването на атмосферата на Червената планета. Стойността на проекта е 670 млн. долара. Първоначално мисията му е била предвидена само за година, но учените допускат, че спътникът ще работи на марсианска орбита няколко години. Ако всичко мине по план, то първата научна информация ще започне да постъпва на Земята след няколко месеца.

MAVEN се явява вече десетата сонда на НАСА, изпратена към Марс. По петите го следва индийската междупланетна сонда Mangalyaan, която трябва да влезе на марсианска орбита в сряда, 24 септември. Сега апаратът вече е навлязъл в гравитационното поле на Марс, съобщава Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в Twitter.

Този апарат също ще изучава атмосферата и повърхността на Червената планета. През 2016 година към Марс се планира да бъде изпратен апаратът по проекта „ЕкзоМарс“, съвместна разработка на Русия и Европейската космическа агенция.

Освен MAVEN на орбита около Марс вече се намират два американски апарата – Mars 2001 Odissey и Mars Reconnaissance Orbiter, както и европейският Mars Express.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори