Специален робот „топка-хамстер“ може да изследва лунните пещери

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако хората ще колонизират и останат на Луната за дълги периоди, ще трябва да обмислят използването на ресурси под повърхността. За тази цел доста необичаен робот може да помогне. Европейската космическа агенция подкрепя работата по DAEDALUS (Спускане и Изследване в Автономия на Дълбоките Лунни Подземни Структури), на робот „топка хамстер“, разработван от университета Юлий-Максимилианс, Мюнхен, който е построен специално за изследване на лунни пещери.

Топката с диаметър около 50 см трябва да бъде спусната на повърхността на Луната и да използва комбинация от стереоскопични камери и LiDAR – уред за картографиране на подземни пространства, докато се върти сама. Междувременно радиационен дозиметър и температурни сензори определят колко враждебни са тези пещери към човешкия живот. Специални „ръце“ с удължения тестват лунните скали и помагат за изчистване на препятствията пред робота.

DAEDALUS е една концепция за изследване на пещери, която се разглежда в Европейската Космическа Агенция, но все още няма гаранции, че ще достигне лунната повърхност. Въпреки това може да бъде жизненоважен инструмент, ако стане реалност.

Изследователите биха могли да намерят относително недокоснат материал, включително възможен воден лед под повърхността на Луната.

Правилно подбраните пещери може дори да са подходящи за устройване на лунни селища, тъй като те могат да предпазват от микрометеорити, радиация и екстремни температури. Така изследователите може да не се нуждаят от изграждане на толкова сложни местообитания, колкото би било необходимо за живот на повърхността на Луната.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори