Специалистите се разминаха за „златния влак“ на нацистите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Рixabay.com
Антония Михайлова

Обект с дължина 92 метра е открит под земята в района на полския град Валбжих, където според твърденията на двама иманяри може да се намира „златният влак“ на нацистите.

Това се казва в единия от двата доклада на специалистите, завършили изследването на тази територия. Според техните данни това е жп композиция, която се намира в тунел с ширина 5 и височина 10 метра.

Вторият доклад обаче не потвърждава това.

Във втората половина на август тази година в Долна Силезия двама иманяри обявиха, че са открили „златния влак“, за който вече 70 години се носят легенди сред местните жители.

Според слуховете през ноември 1944 година брониран състав, натоварен с ценни метали, вероятно тайни документи, произведения на изкуството, а според някои – и с фрагменти от прочутата Кехлибарена стая – бил скрит от есесовците в подземни тунели в град Собеш, недалече от границата с Германия.

И макар че непотвърдените съобщения за различни подземни тунели, съкровища и влакове в този район да са нещо обичайно, местните власти решили да проверят информацията, получена от иманярите.

През септември бил разчистен участък с дължина 65 километра от трасето Вроцлав–Валбжих, а в края на октомври сапьори от учебния център на инженерните и химическите войски на Вроцлав с помощта на специална техника изключили наличието на взривни и химически вещества под земята, които биха могли да представляват опасност за изследванията и местните жители.

И накрая в средата на ноември участъкът бил изследван от група ентусиасти под ръководството на Петер Копер и Андреас Рихтер – същите иманяри, които съобщили на властите за мястото, където се намира влакът, а след това към работа пристъпили експертите от Краковския научно-технически университет AGH, съпровождани от снимачен екип на тв Discovery.

Известно е, че изследванията са провеждани с „неинвазивни методи“ – гравитационно и магнитно разузнаване, както и с помощта на георадар.

Крайните доклади с резултатите от двете изследвания били предадени на администрацията на град Валбжих. Във вторник, 15 декември, Петерр Копер и Андреас Рихтер представили резултатите от проведената от тяхната група работа. Те съобщили, че в едно от проверените от тях места „се открива празнина, тунел с ширина пет метра и височина девет метра“. Според данните им в 100-метровия тунел се намира влак с дължина 92 метра.

В същото време втората група – експертите от университета AGH – са съгласни, че в този участък може да се намира подземен тунел, но не потвърждават наличието на влак в него. Професорът от катедрата по геология на Краковския научно-технически университет Януш Мадей смята, че всички открити от учените аномалии може а имат геоложки характер.

Впрочем експертите предупреждават, че по време на търсенето двете групи са ползвали различни методи, затова изводите на нито една от тях не могат да бъдат окончателни.

Аркадиуш Грудзен, официален говорител на градските власти на Валбжих, коментира информацията за журналистите: „Ние виждаме, че двете групи изследователи са стигнали до противоположни изводи. Ще бъдем принудени да предадем всички данни за изучаване от специална комисия, която ще представи препоръки за бъдещи действия на кмета на града.“

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори