Спирални магнитни полета обясняват защо съществуваме

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено пресъздаване на космическия телескоп за гама-лъчи Ферми, НАСА.
Димитър Димитров

Лявонасочени спирални магнитни полета, отпечатани на гама лъчи, които са засечени от космическия телескоп на НАСА Ферми, изясняват защо във Вселената има материя, вместо да е празно пространство.

Според съществуващите теории Големият взрив трябва да е произвел еднакво количество материя и антиматерия, което би унищожило мигновено и двете, не оставяйки нищо след себе си.

Но изглежда, че материята е спечелила някак. Танмай Вачаспати (Tanmay Vachaspati) от щатския университет в Аризона сметнал през 2001 година, че това е вследствие на създаването на монополи и антимонополи по време на процеса на унищожаване. На практика това са частици само с един полюс.

Вачаспати казва, че тези частици би трябвало да се унищожат една друга, създавайки материя и антиматерия, но с помощта на процес, наречен нарушаване на паритета (равенството) на заряда, материята надживяла антиматерията. Ако тази теория е вярна, то трябвало да има останки от усукани магнитни полета, оставени от тези монополи, и той смятал, че те трябва да са „левичарски“ (лявонасочени).

И точно това е открил след анализирането на данните от Ферми, в сътрудничество с университетите във Вашингтон и Нагоя. „Планетата, на която живеем, и Слънцето, около което обикаляме, са направени от „нормална“ материя и въпреки че се споменава в много научнофантастични истории, антиматерията, изглежда, е нещо много рядко. Тези резултати са първият знак, че се приближаваме до разгадаване на мистерията“, коментира Вачаспати.

Космическият телескоп за гама-лъчи Ферми е изстрелян през 2008 и наблюдава гама-лъчи от много далечни източници, като например супермасивни черни дупки. Гама-лъчите са чувствителни към ефектите на магнитното поле и би трябвало да носят отпечатъци от всички спирални модели на магнитно поле, които са срещали по време на пътуването си.

Екипът учени засекли такъв отпечатък и измерили свойствата му, след което разбрали, че спиралното поле е лявонасочено (като винт с лява резба). Това обяснява липсата на антиматерия.

Работата по проекта е публикувана в Royal Astronomical Society. Все още има известна несигурност дали откритието не е съвпадение, но Вачаспати не смята така. От откритието може да се направи предположението, че ранните космически магнитни полета са посели по-силните магнитни полета в галактиките и галактичните клъстери в наше време.

Илюстрация на картата на небето, направена от Ферми. Централният пояс е премахнат, за да се блокират гама-лъчите, идващи от Млечния път. Гама-лъчите с различни енергии са представени с точки с различни цветове – червените точки представляват гама-лъчи с огромна енергия, зелените са с по-ниска енергия, а сините имат най-малка.
© Hiroyuki Tashiro

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори