„Кеплер” засне танца на Нептун и неговите спътници (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ Ames/SETI Institute/J. Rowe
Антония Михайлова

Главният ловец на екзопланети – орбиталният телескоп „Кеплер“ – се отклонил от наблюденията на далечни звезди и в продължение на 70 дни неотклонно следил Нептун и неговите спътници.

Благодарение на това учените са подготвили 30-секунден запис на космическия им „танц“, съобщава НАСА.

Телескопът „Кеплер“, специално предназначен за търсенето на екзопланети, е изпратен през май 2009 година. Апаратът постоянно следил звездите в неголяма област на небето в района на съзвездие Лебед и търсил планети, като фиксирал слабите колебания в яркостта на звездите при преминаване на планети по техния диск.

През май 2013 година телескопът излязъл от строя, но специалистите намерили начин да продължат работата му в рамките на така наречената мисия К2.

През май миналата година НАСА официално одобрила възкресението на телескопа и продължила неговото финансиране с две години. През декември „Кеплер“ извършил първото си откритие на „втори живот“ – той открил екзопланетата-суперземя HIP 116454b в съзвездие Риби.

© NASA

Преди да излезе от строя, „Кеплер“ бил насочен към една точка от Космоса и следил малко ъгълче от небето, разположен на границата на съзвездията Лебед и Лира. След „възкресението“ телескопът следи различни участъци от небосвода, тъй като специалистите от НАСА постоянно го завъртат по такъв начин, че слънчевата светлина да не попада в обектива му.

По време на третата сесия наблюдения в рамките на К2 в обектива на „Кеплер“ попаднали не само звезди, но и Нептун. Учените се възползвали от това, като използвали това време и мощността на телескопа за наблюдения на най-слабо изучения гигант в Слънчевата система.

На кадрите на видеото може да се види не само Нептун, но и неговите най-големи спътници – Тритон, Нереида и редица други обекти в неговите околности.

Атмосферата на планетата гигант много добре отразява светлината, поради което тя изглежда необичайно ярка на снимките от „Кеплер“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори