Спонтанно самозапалване: Жена се подпали на пейка в Германия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Жена избухна в пламъци, седейки на пейка във Фленсбургер (Германия). Според местните медии от жената започнали да излизат пламъци и дим без някаква явна причина.

Жертвата е пострадала сериозно въпреки усилията на случаен минувач, който се опитал да потуши пламъците с якето си.

Свидетелите споделят пред местните медии, че жената не е казала нищо в момента на запалването. Все още не е сигурно дали ще оцелее, а вече дори има спекулации, че е починала.

Разследващите случая се стараят да подхождат с отворено съзнание и все още не са отписали опит за самоубийство. Един свидетел твърди, че е видял двама мъже да напускат мястото малко преди инцидента.

Обаче местният прокурор Ото Гошч (Otto Gosch) казва: „Няма доказателства за намеса от друго лице.“

Каква може да е причината за спонтанно самозапалване?

Самият термин е измислен наскоро, но през XIX век хората сериозно са се страхували от този феномен. Всъщност за него се споменава във фантастичните разкази на Чарлз Дикенс, Марк Твен, Хърман Мелвил, Уошингтън Ървинг и много други.

Но всеки знае, че огънят не се разгаря току-така. Когато полицията разследва горски пожар, предположението, че огънят се е запалил сам, не съществува. Обикновено заподозрените са разсеяни лагеруващи или случайни мълнии. Въпреки това много неща могат да се самозапалват, без да бъдат изложени на огън.

Но самозапалването на човек е съвсем различна тема. Няма спор, че човешкото тяло може да гори – в крематориумите цели тела се превръщат в урна с пепел само за няколко часа. Мистерията на спонтанното самозапалване се крие в странните обстоятелства, при които се случва.

Обикновено историите са такива: Няма изявен източник на запалването, няма огън на близо, който да подпали човека. Нещо повече – обикновено хората умират от това явление. Не се запалва само един крак или ръка.

Някои хора твърдят, че запалването се случва в стомаха, като така човекът умира, преди да изгорят крайниците му. Други пък казват, че запалването е изолирано и предметите и мебелите около самозапалилите се остават непокътнати.

Някои от по-популярните твърдения са чисто и просто неверни. Например съществуват много снимки на жертви на спонтанно самозапалване, на които се вижда, че подът и мебелите около тях също са понесли щети от огъня.

За да бъде разгадана тази мистерия, трябва да имаме поне начални знания за природата на огъня. Някои пожари са самоограничаващи се. Това означава, че угасват сами, защото не остава материал, който да поддържа горенето. Но понякога огънят намира начин и успява да се разпространи неконтролируемо.

Но остава вероятността например в стая, пълна с мебели, да се подпали само един диван и когато изгори, пожарът да угасне. Обикновено огънят гори нагоре, а не настрани, и затова няма нищо странно в това жертва на спонтанно самозапалване да е обгорена до смърт, а около нея да няма следи от пожар освен дим и сажди.

Ами източникът на запалване? Какво може изведнъж да подпали цял човек? Преди един век хората отдавали това на несдържаността и на дори гнева на Бог. Смятало се, че повечето жертви били пияници, които буквално напоявали клетките си с алкохол.

През 70-те години на миналия век се появило обяснението, че спонтанното самозапалване е предизвикано от депресивни емоционални състояния. Появили се също и теории, че феноменът може да е предизвикан от слънчеви изригвания, космически бури, стомашни бактерии и дори „вибрационна енергия“ на тялото.

В крайна сметка всички тези предположения са псевдонаучни и няма истински доказателства, които да ги подкрепят. Човешкото тяло се състои от 60-70% незапалима вода и е известен факт, че няма физическа или медицинска причина то да се самозапалва. Ако хората просто се самозапалваха, това със сигурност щеше да се случи поне веднъж, докато някой е в банята или дори се гмурка в морето. Такива случаи не съществуват.

Истината е, че не повече от 20 случая на спонтанно самозапалване са разследвани детайлно. Изследователят Джо Никъл (Joe Nickell) разследвал някои от „необяснимите“ случаи и разбрал, че много от тях въобще не са толкова мистериозни. Повечето от жертвите били на възраст, сами и близо до огън (цигари, свещи и камини). Някои от тях последно са видени да пият алкохол и да пушат цигари.

Ако човек е заспал пиян, той буквално е в безсъзнание – не осъзнава заобикалящите го обстоятелства и не може да се движи, камо ли да угаси пожар. Дрехите действат като фитил (повечето хора носят памучни и полиестерни дрехи). Пламъците привличат телесната мазнина, която разпалва тялото.

В медицината съществува и рядко състояние, наречено синдром на Стивънс-Джоунс, което може да бъде объркано за спонтанно самозапалване. Това е заболяване на кожата, което може да бъде отключено след употребата на токсични лекарства, включително някои антибиотици и болкоуспокоителни. По кожата се появяват следи и мехури, подобни на тези при изгаряне. Заболяването може да бъде смъртоносно.

Ако спонтанното самозапалване е реален феномен, защо не се случва по-често? На света има 7 милиарда души, но е сигурно, че никой не е наблюдавал някой да се запали от нищото. Няма нито снимки, нито видеозаписи (например от охранителни камери). Винаги се случва на човек, който е сам и се намира близо до потенциален източник на огън.

А дори да приемем, че съществува естествен механизъм, който причинява самозапалването, защо се случва само на хора? Защо крави, кучета, слонове и птици не избухват изведнъж в пламъци? Дори и феноменът да е изключително рядко срещан, животните по света са стотици милиарди и чисто статистически би трябвало да очакваме да видим поне един такъв случай, ако не милиони такива самозапалвания на ден.

Въпреки че няма истински научни доказателства за спонтанно самозапалване, в новините винаги ще се появяват истории за подобни явления, защото просто няма друго налично обяснение.

През 2010 г. възрастен ирландец се запалил в дома си. Въпреки че тялото му е открито на няколко метра от горяща камина, разследващите заключили, че това не е причината за запалването му.

Independent/Live Science

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори