Средновековно земетресение изместило река с 40 километра

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Река По, както е изглеждала две години преди разрушителното земтресение. (OGS)
Димитър Димитров

Според ново проучване земетресение от 1570 година променило курса на река По – най-дългата река в Италия.

За последните 2800 години реката се е вдигнала с 20 километра на север между градовете Гуастела и Фикароло. Това изместване най-вероятно се е случвало на тласъци, причинени от земетресения. Проучването е публикувано в списанието Journal of Geophysical Research.

Трусът от 1570 г. издигнал с 15 сантиметра едната страна на реката, а това изменило изцяло разпределението на водата в нея. Според геолозите Ливио Сирович (Livio Sirovich) и Франко Петенати (Franco Pettenati)  промяната на водоразпределението е причинила 40-километрово изместване на делтата на реката в посока север.

Земетресението от 1570 година е било с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер и е нанесло големи щети на град Ферара, който се намира в близост до реката. По това време папа Пий V отдава земетресението на гнева на Бог, защото градът е бил убежище за евреи.

Според италианските историци това е накарало архитекта Пиро Лигорио (Pirro Ligorio) да изобрети първите сгради, способни да издържат на земетресения.

На 20 май 2012 г. в региона Емилия-Романя в Северна Италия става земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер. По това време изглеждало, че земетресението е причинено от същия разлом, който причинил и това от 1570 година.

Проучването разкрива, че не става въпрос за един и същи разлом. Също така става ясно, че трусът от 20 май 2012 г. е пренесъл натоварване върху друг разлом в района, което само девет дни по-късно е задействало ново земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер.

„За наш късмет земетресението от 20 май не е пренесло достатъчно напрежение върху разлома, който е предизвикал труса от 1570 година, изместил най-дългата река в Италия“, завършва Сирович.

Ливио Сирович и Франко Петенати са геолози в Националния институт по океанография и експериментална геофизика (OGS) в Триест.

Live Science

Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори