Среща между пулсар и ярка звезда ще направи грандиозно шоу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Астрономи от цял свят се готвят за наблюдение на грандиозно космическо шоу в съзвездие Лебед. След три години те очакват ярка среща между пулсар и звезда. Пулсарът J2032 ще се сближи с една от най-ярките звезди в галактиката и ще започне да изсмуква нейната материя, което ще предизвика свръхмощен взрив, съобщава НАСА.

„Забелязахме много странни вариации в скоростта на въртене на пулсара и в това, как той се забавя, което никога не сме виждали в поведението на всички други единични пулсари. В крайна сметка установихме, че тези странности са породени от това, че той се върти около друга звезда, което прави J2032 обител на „най-дългосвирещата“ двойна система, в която има радиопулсар“, обяснява Андрю Лайн (Andrew Line) от университета на Манчестър (САЩ).

© NASA's Goddard Space Flight Center

© NASA’s Goddard Space Flight Center

Лайн и колегите му открили неочакван спътник на пулсара и осъзнали какви „ярки“ последствия носи след себе си това откритие, като изучили данните, събрани от орбиталния телескоп „Ферми“, работещ в гама-диапазона.

Една от първите находки на „Ферми“ бил пулсарът J2032+4127, разположен в съзвездие Лебед, с диаметър около 20 км.

При следващите наблюдения учените забелязали, че този обект се намира недалече от звездата MT91 213 – една от най-ярките в галактиката. Тя се отнася към категорията на т.нар. Be-звезди, които представляват много горещи и ярки сини гиганти. Тяхната скорост на въртене е толкова висока, че подобни светила често се сплескват и придобиват овална форма. По оценки на астрономите MT91 213 е около 15 пъти по-голяма и 10 пъти по-ярка от Слънцето.

Първоначално физиците не мислели, че пулсарът и звездата може да са свързани, тъй като се движат в различни посоки за наблюдателя на Земята. Но наблюденията показали, че всъщност те се явяват „половинки“ от изключително необичайна двойна система, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори