Уникална възможност да се видят старинни глобуси

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Небесният глобус на Джовани Мария Касини, 1792 г. Osher Map Library
Антония Михайлова

Специалистите от Библиотеката на картите Ошер са започнали работа по цифровизиране на старинни глобуси. Първите резултати на проекта са публикувани на сайта на библиотеката.

С помощта на оборудването на компанията Ortery специалистите са пристъпили към сканиране на втората по големина колекция глобуси на територията на САЩ.

За всеки обект системата за сканиране прави от 216 до 900 отделни снимки, които след това се обединяват в триизмерен модел.

Потребителят може да избира отделни снимки и да мащабира изображението, а също да премине към режим на разглеждане 3D.

Според участниците в проекта е много сложно подобни обекти да бъдат заснети с еднакво качество на изображението от различни ракурси. За да представят точно необходимото ниво на осветление и да постигнат съвпадане на цветовете на изображенията с оригиналния обект, специалистите първоначално практикували върху съвременни глобуси.

Резултатите от работата ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката. Учените подчертават, че ще дадат възможност на всички желаещи да се запознаят с редки глобуси.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори