Създателят на календара на маите е наречен „старши обсидиан”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мъж с титлата "младши обсидиан" е коленичил пред владетеля. Този стенопис е рисуван в разцвета на цивилизацията на маите. Боите на стенописа са датирани от 760 г. Въпреки това доказателства за цивилизацията на маите датират от 1200 г. пр.н.е.
© San Bartolo-Xultun Regional Archaeological Project
Антония Михайлова

В джунглите на Гватемала неуморните археолози са открили удивителна стена с групов портрет на древни маи – но не жреци и владетели, а изглежда, учени и техни студенти. Те горещо спорят за нещо…

На фреска на стена са изобразени учени, които са дошли при мъдреца или владетеля с въпрос. Мъдрецът е облечен в костюм на бога на Вятъра, с удивителна шапка с пера.

Бил Сатурно, ръководител на експедицията и археолог от Бостънския университет, смята, че находката е сензационна – тя дава нов поглед върху живота на древните маи.

Стелата се отнася към VIII век, от другата ѝ страна са изобразени сцени с млади ученици, преминаващи някакво обучение, а под стената е открита гробница на човек, чийто костюм съвпада с костюма на мъдреца. Зданието някога е било разположено в древния град на маите Ксултун.

Най-много Сатурно съжалява за това, че маите не са консервирали своите фрески и много от тях са изчезнали завинаги под действието на тропическия климат.

Стенописите са открити в Гватемала през 2010 г.
© Heather Hurst, copyright 2014

Под стелата близо до гробницата е открита квадратна стая, чиито стени са покрити с известния и загадъчен древен календар на маите, като тази версия се оказала най-древната от откритите. Боите все още са учудващо ярки, но разбира се, са пострадали от времето.

Илюстрация показва разрез на северната и западната стена на стенописите.
© Heather Hurst, copyright 2014

Четвъртата стена повтаря мотивите на обучението, като картините са съпроводени от надписи. Младеж докладва на ръководителя си, облечен в тържествена церемониална тога. В надписите младият човек е наричан „младши обсидиан“, а слушащият го – „старши обсидиан“.

Какво означава званието „обсидиан“, е неизвестно, учените смятат, че това може да е жрец, учен, член на тайно общество.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори