Статия за „човека хобит” предизвика научен скандал

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Научна публикация от началото на август, доказваща, че хомининът от остров Флорес не е отделен вид, а просто Homo sapiens със синдром на Даун, доведе до възмущение сред международната научна общественост.

Антрополози и палеонтолози твърдят, че статията в Proceedings of the National Academy of Sciences е публикувана в заобикаляне на процедурите за рецензиране, съобщава The Guardian.

„Характерното в тази статия е, че не се привежда нито една снимка на скелет на човек със синдром на Даун. Тогава читателят веднага би видял, че той няма нищо общо с флоренския човек“, казва проф. Дийн Фок от университета във Флорида. Авторите на статията в PNAS отдавна се опитват да докажат, че „флореският хобит“ е обикновен човек.

„Първо заявиха, че е страдал от микроцефалия. Ние доказахме тяхната неправота. След това издигнаха хипотезата за нанизъм на Ларон. Нашата научна група опроверга и нея. А сега са решили да опитат щастието си със синдром на Даун“, разказва Фок.

Най-острата критика била по адрес на редакцията на PNAS. Тъй като един от авторите на статията се явява член на Националната академия на науките на САЩ, той се е възползвал от правото си самостоятелно да търси рецензенти за статията (а не да чака, докато му ги назначи редакцията). Този автор (89-годишният Кенет Сю) е геолог, специалист по хидрология и изобщо не може да се смята за експерт по еволюцията и анатомията на човека.

Освен това Сю неведнъж яростно е критикувал Чарлс Дарвин и съвременните еволюционни теории. По такъв начин става въпрос за сериозно нарушение на принципа на обективно научно рецензиране, казва проф. Питър Браун, един от участниците в откриването на флоренския човек.

Независимото научно рецензиране е основен принцип на работата на съвременните академични журнали. За да гарантира обективност, редакцията изпраща ръкописите на няколко водещи специалисти по темата (в условията на анонимност). Но PNAS работи по друга система – членовете на Академията имат право самостоятелно да избират рецензентите си и по такъв начин оперативно да публикуват резултатите от своите изследвания без бюрократичните процедури.

Ситуацията с флоренския човек предизвика нова вълна от критика по адрес на тази система. Но старшият редактор на списанието, професорът от Кеймбриджкия университет Алън Ферщ, я защитава:

„Академията специално е въвела редица процедури, възпрепятстващи нейните членове да злоупотребяват с правото си да публикуват в PNAS. Колкото до статията на Сю, то ние публикувахме имената на рецензентите. Това е още един защитен механизъм – никой рецензент не иска името му да се асоциира със съмнителни или некачествени публикации“, казва Ферщ.

Предизвикалият бурните спорове скелет бил открит през 2003 година в пещерата Лиан Буа на остров Флорес в Индонезия. Много учени смятат, че е намерен представител на отделен вид джудже от рода Homo, но други изследователи се опитват да докажат, че това е страдащ от вродена патология съвременен човек.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори