Стихия на Сатурн шашна учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Оранжево-червените и зелени облаци в Северното полукълбо на Сатурн показват края на масивната буря, регистрирана през 2010 г. Дори след избледняването им инфрачервените измервания продължили да откриват мащабни ефекти в стратосферата на Сатурн. © NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Антония Михайлова

Възникналата преди около две години стихия на Сатурн се оказала значително по-мощна, отколкото смятаха учените. Космическият апарат Cassini е заснел последствията от преминаването на бурята по тялото на планетата – рекордни нарушения в горните слоеве на атмосферата.

Инфрачервеният спектрометър CIRS показва, че бурята е повишила температурата в стратосферата на Сатурн с 83 келвина над нормата. Освен това е отбелязано стократно увеличаване на концентрацията на етилен, който обикновено не се среща в атмосферата на гиганта.

Бриджит Хесман от университета на Мериленд твърди, че „температурните колебания са необичайни за тази обикновено стабилна част на Сатурн”.

Бурята е регистрирана в северната част на планетата на 5 декември 2010 г. Подобен тип смущения възникват на Сатурн веднъж на 30 години, колкото е времето, за което газовият гигант прави едно завъртане около Слънцето.

Наблюдаваното явление е станало най-големият атмосферен вихър в Слънчевата система. В пика на развитието си той е надминал по размери дори Голямото червено петно на Юпитер.

Изследването му ще позволи на учените по-добре да разберат процесите в стратосферата на Сатурн и на други гиганти в Слънчевата система, а възможно – и извън пределите й.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори