Стивън Хокинг: остават ни около 1000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Физикът Стивън Хокинг предупреди човечеството, че вероятно разполагаме с около 1000 години, които ни остават на Земята и че единственото нещо, което може да ни спаси от изтребление е да изградим колонии на други места в Слънчевата система.

Трябва да продължим с космическите мисии в името на човечеството.

заяви Хокинг на лекция в Кеймбридж тази седмица.

Не вярвам да издържим още хиляда години без да избягаме от нашата чуплива планета.

Съдбата на човечеството изглежда занимава Хокинг напоследък. Наскоро той заяви, че изкуственият интелект е или най-доброто или най-лошото нещо, което някога се е случвало на човешката раса.

Като се има предвид, че човеците са склонни да повтарят същите грешки отново и отново – въпреки че сме обсебени от собствената си история и би трябвало да знаем по-добре – Хокинг подозира, че мощни автономни оръжия могат да окажат пагубно въздействие върху съдбата на човечеството.

Както пише Хедър Сол от The Indipendent, Хокинг прогнозира, че автономните човешки колонии на Марс не са жизнеспособна алтернатива поне за следващите 100 години. Затова трябва да бъдем много внимателни в следващите няколко десетилетия.

Без дори да взимаме под внимание потенциално унищожителните ефекти от климатичните промени, глобалните пандемии, причинени от резистентните на антибиотици бактерии и ядрената боеспособност на войнствените нации, можем скоро да се окажем изправени пред врагове, с които нямаме представа как да се справим.

В края на миналата година Хокинг се подписа в петиция заедно с повече от 20 хиляди учени, изследователи и експерти, в това число Илън Мъск, Стив Возняк и Ноам Чомски, за забрана за разработване на автономни оръжия, които стрелят по цели без човешка намеса.

Както казаха основателите на Open AI, новата инициатива на Илън Мъск за етика в разработването на изкуствен интелект, какво би станало ако премахнем всички ограничения? Какво става, ако направим роботите толкова перфектни, също като хората, само че по-добри, такива каквито винаги сме искали?

Изкуственият интелект в наши дни има впечатляващи възможности, но в тесни граници“, казват основателите.

В екстремния случай обаче, той ще достигне човешките възможности във всяка интелектуална задача. Трудно е да се предскаже, каква полза би имало обществото от изкуствен интелект на човешко ниво. Трудно е също да си представим каква вреда може това да донесе на обществото, ако се използва по неправилен начин.“

Това дори не е всичко.

Представете си, че трябва да се оправяме с роботи, които не се подчиняват, които са по-умни и по-силни от нас. Представете си, че в този момент получаваме съобщение, че извънземните са прихванали нашите сигнали, с които търсим контакт с тях.

В идните десетилетия Земята и хората ще сме изложени на сериозен риск. Ще се борим за намаляване на ефекта от глобалното затопляне, което значи, че няма да имаме достатъчно земя, на която да развиваме земеделие, бреговете ще бъдат изяждани от океаните, заради повишаващите се нива на световния океан, а всичко в него ще измира, заради по-високата температура.

Ако извънземните са агресивни ще видят отслабващ враг с обитаема планета, която е лесна плячка. Дори да не са агресивни, ние хората със сигурност сме и ще се опитаме да вземем нашия дял от това, с което те разполагат.

Както казва Хокинг в новия си онлайн филм Любимите места на Стивън Хокинг „По-убеден съм от всякога, че не сме сами, но ако извънземните ни открият, те биха били неизмеримо по-развити от нас и едва ли ще ни оценят повече отколкото ние ценим бактериите.“

Определено ни трябва резервен план, което е причината за 1000 годишния краен срок, поставен от Хокинг – може и да оцелеем въпреки всичките си грешки, ако има друго място някъде в Слънчевата система, където можем да се прехвърлим.

Всичко това вероятно звучи крайно песимистично, но все още има неща, които ни позволяват да бъдем оптимисти, казва още Хокинг, описвайки 2016 г. като „славно време да бъдеш жив и да правиш изследвания в областта на теоретичната физика.“

Важното е помним да гледаме нагоре към звездите, а не надолу към краката си,

казва в края на лекцията си гениалният физик.

Колкото и да изглежда труден животът ни, винаги има нещо, което можем да правим и да бъдем успешни. Най-важното е да не се предаваме.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори