Странната музика от тъмната страна на Луната (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Уникална снимка на Земята
© NASA
Антония Михайлова

Разсекретени записи на преговорите между астронавтите по време на мисията „Аполо 10“ сочат, че по време на полета те чували странна музика от тъмната страна на Луната, но решили да не съобщават за това в Центъра за управление на полети.

Подобно за инцидента се разказва в серията NASA’s Unexplained Files на научния онлайн тв канал YouTube Science, съобщават The Verge и Lenta.ru.

Мисията „Аполо 10“ си е поставила за цел провеждането на различни операции, които предстояло да осъществят при кацането на земния спътник, включително скачване и последващо отстиковане на командния и лунния модул.

Астронавтите чули необичайните звуци по време на отстиковането – при тази операция те в продължение на час били лишени от връзка със Земята. Астравтите обсъждали „музиката“ помежду си, като отбелязали странното ѝ звучене и необходимостта да определят нейния източник. Един от членовете на екипажа нарекъл звуците „музика от Далечния космос“, друг я сравнил със свистене.

Малко преди възстановяването на връзката със Земята астронавтите обсъждали дали да разкажат за нея на ръководството, и решили да премълчат. „Никой няма да ни повярва“, отбелязал един от астронавтите.

Очевидно това решение било свързано с особеностите на етиката на НАСА. Пилотите се притеснявали да съобщават за странните и необясними явления, които им се случили по време на полета, затова се страхували, че ще ги лишат от възможност отново да се отправят в Космоса.

Като причина за странните звуци авторите на епизода посочват заредените частици, които са довели до интерференция в радиовръзката (сондата „Касини“ се сблъскала с аналогични явления около Сатурн).

Но източник на тези частици не е могла да бъде Луната, тъй като земният спътник е лишен от атмосфера. Вероятно е също така „музиката“ да е възникнала от обичайни смущения при връзката между двата модула.


Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори