Странни светлини в небето съпътстваха земетресението в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ангелът на независимостта е известен монумент в Мексико Сити, една от забележителностите на града. Видео клипове, качени от потребители са записали люлеенето на монумента по времена земетресението от 8,2 по Рихтер.
Ивайло Красимиров

Масираното земетресение с магнитут 8,2 по Рихтер, което разтърси Мексико по – рано тази седмица, беше достатъчен феномен само по себе си. Явлението обаче имаше и допълнителен страничен ефект: мистериозни светлини в небето, които уплашиха хората още повече.

Многобройни видеоклипове се появиха в социалните мрежи, показващи светкавици, които  осветяват нощното небе над Мексико Сити. Но светкавиците не идват от облаците горе, нито са светлини от самолети.

Смята се, че светкавиците са причинени от самото земетресение. По-специално, светлините идват от определен вид скала. Проучване, публикувано през 2014 г., разкрива, че тези светлини могат да бъдат в много форми, като синкави пламъци, кълба светлина или бързи проблясъци, които наподобяват светкавици.

„При някои видове скали това „натрупване на стрес“ може да разруши двойки от отрицателно заредени кислородни атоми в земята, което им позволява да текат към повърхността като електрически ток през пукнатини в скалата“, предполага Лейла Ертолахи, помощник-професор по геология в Университета Фарли Дикинсън, пред Gizmodo. „Ако има достатъчно атоми, те могат да йонизират въздушни джобове и да образуват плазма или зареден газ, който излъчва светлина“.

Земетресението, което предшестваше светлините се оказа най-силното в Мексико за последните почти 100 години. При 8.2 по Рихтер трептенията се усещат на разстояние близо 1000 километра от епицентъра.

На видеото: странни светлини осветяват нощното небе в Мексико.

Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори