Строят най-големия самолет в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Aeros
Димитър Димитров

Калифорнийският производител на самолети Aeros обяви, че е започнал конструирането на Aeroscraft ML866 – това ще бъде най-големият самолет в света.

„Развълнувани сме да обявим, че започнахме производството на дългия 169 метра ML866 и ще получим одобрение за употреба до 5 години“, казва Игор Пастернак, който е главен изпълнителен директор на Aeros.

Крилата на гигантския летателен апарат ще имат размах 53 метра, а височината на машината ще е 36 метра. Максималната скорост, която ще достига, е 222 км/ч, а крейсерската му скорост ще е 185 км/ч. Максималната височина, на която ще лети, е 3650 метра.

Въпреки че колосалните размери на летателния апарат привличат ентусиастите, той ще бъде използван само за пренос на товари. Оборудван е със системата VTOL (Vertical Takeoff and Landing) за вертикално излитане и кацане, за да може да вдига огромни товари от места, на които няма летища или писти.

Огромният самолет ще може да пренася до 60 метрични тона товар. През 2013 г. беше извършен успешен тест с наполовина по-малък прототип, наречен Драконова мечта (Dragon Dream).

Ако всичко стане както трябва с Areoscraft ML866, от компанията планират да създадат още по-голям модел. Предложеният ML868 ще бъде дълъг 230 метра и ще може да носи до 181 тона. Съществува и концептуален модел ML868X, който ще може да носи до 450 тона.

За разлика от летателните апарати на XX век, които използвали лесно запалимия (и затова опасен) водород за излитането, сегашните самолети работят на хелий, който е доста по-безопасен. Системата за контрол на въздухоплаването на ML866 използва компресиране на хелий, което може да бъде намалявано или увеличавано според обстоятелствата.

Това ще позволи на гиганта да бъде по-тежък от въздуха при наземни операции и по-лек от него по време на полет. По отношение на маневреността спокойно можем да го определим като „летяща подводница“.

Всичко това е изумително, стига недостигът и цената на хелия да не развалят плановете за тези обещаващи иновации.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори