Стволови клетки може да помогнат в лечението на диабет тип 1

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров
Учените са на една крачка по-близо до ново лечение (и евентуално излекуване) на диабет тип 1.

Екип на University of California, San Francisco (UCSF) твърди, че е първият, който успява да превърне човешки стволови клетки в зрели, инсулин-продуциращи клетки, които липсват на пациентите с тип 1 диабет.

Ключът е в това, да предизвикат  развитието на Лангерхансови острови, клетки в панкреаса, отговорни за синтеза на инсулин в организма. Те изпълняват ендокринната функция на панкреатичната (задстомашна) жлеза. Именно тяхната влошена функция или унищожаване води до захарен диабет.

190122143920pancreasУчените отделят частично диференцирани стволови клетки от панкреаса и ги принасят в Лангерхансовите острови. Там те започват своето развитие и водят до реакции към кръвната захар. Дори алфа и делта клетките нарастват по-ефективно при този процес, казват от UCSF.

Досега техниката е тествана само при мишки, но резултатите са положителни. За имплантираните стволови клетки в Лангерхансовите острови са нужни само няколко дни, за да започнат да произвеждат инсулин, като собствени клетки на гризачите.

Ако изследването продължава да дава плодове, то може да предложи много по-реалистично решение за страдащите от диабет тип 1. Трансплантациите на панкреаса могат да помогнат, но те често се провалят и все още изискват лекарства, които потискат имунната система. Има тестове за по-безопасни и по-целеви импланти, но те все още изискват органи от донори.

Този пробив може да доведе до импланти по заявка и да направи сравнително лесно да се получат (или възстановят) здравите нива на инсулин в организма.

Публикувано в изданието engadget.com.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори