Стволовите клетки от хипоталамуса влияят върху стареенето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Ивайло Красимиров

Хипоталамусът е дял от мозъка, който регулира вътрешното състояние на тялото, като телесна температура и кръвна концентрация. Според ново изследване обаче, хипоталамусът има основна роля в стареенето на човек. Според изследването, когато стволовите клетки в хипоталамуса започнат да умират, този процес ускорява стареенето, като предизвиква ускорено намаляване на физическата и психическа активност.

Учените са открили отдавна процеса на възбуждане на хипоталамуса, но сега те конкретно го свързват с процеса на стареене. При опит с мишки те откриват, че връщане, прекратяване на процеса на възбуда на хипоталамуса води до удължаване на живота на тестовите мишки и намалява физическото им изтощаване.

Вниманието на учените е било фокусирано върху стволовите клетки на хипоталамуса. В по-млада възраст стволовите клетки се делят по-бързо и заместват веднага увредени или загинали клетки. С времето обаче, стволовите клетки в хипоталамуса намаляват и при животните в напреднала възраст въобще липсват.

Учените са извършили някои експерименти за да потвърдят откритието си. Първо променят мишките генетично, за да намалят до минимум стволовите клетки в хипоталамуса, много преди това да стане по естествен път. Като намаляват стволовите клетки с около 70%, те регистрират намаляване на дължината на живота на мишките с около 8%. Ускореното губене на стволови клетки на хипоталамуса води до загуба на координация, на издръжливост, на памет.

Когато екипът е инжектирал стволови клетки в хипоталамуса на мишки на средна възраст, те са станали с около 10% по- издръжливи физически и с по-силна памет в сравнение с останалите, които са били на същата възраст, но с естественото състояние на мозъка си.

Първоначално учените заключили, че загубата на стволови клетки е толкова важна, защото без тях не могат да се заместят увредените или загинали клетки. Когато обаче инжектирали стволови клетки в хипоталамуса на мишките те открили, че роля играе и Рибонуклеиновата киселина (PHK).

Молекулите Рибонуклеинова киселина, наречени микроРНК са произвеждани и разпространявани от стволовите клетки за да пренасят информация до другите клетки. Практически, на базата на информацията която носят, молекулите  микроРНК могат да променят значително производството на протеин от клетките. Изследователите открили, че стволовите клетки в хипоталамуса произвеждат големи количества от микроРНК съдържащи се в малки екзозоми. Когато инжектирали мишките с тези екзозоми с микроРНК от млади стволови клетки на хипоталамуса, ефектът за физическото и психическо състояние на опитните животни бил почти същият като при директното инжектиране на стволови клетки.

Тези изследвания подсказват, че защитата или заместването на стволовите клетки на хипоталамуса или подсилването на ефектите на микроРНК – вероятно може да забави стареенето и при хората.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори