Супер-масивната черна дупка в центъра на Млечния път става много активна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Фрагмент от обзора на централната част на Млечния път. Вдясно е мъглявината Трифида. Благодарение на това, че в инфрачервения диапазон тя е прозрачна, са станали ясно видими многобройни скрити зад нея неизвестни обекти. Сред тях са двете новооткрити цефеиди.
© ESO/VVV consortium/D. Minniti
Ивайло Красимиров

Стрелец А * e свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Тя обаче, не е класифицирана като активно галактическо ядро – едно от онези галактически ядра, които светят изключително ярко, докато се хранят с обилно количество материал от околното пространство. Въпреки това, яркостта на центъра на нашата галактика ежедневно се колебае в електромагнитния спектър.

Сега астрономите потвърдиха, че през последните няколко години най-енергичните рентгенови лъчи на Стрелец A * се увеличават.
Изследването е прието за публикация в списание Astronomy & Astrophysics и вече е достъпно в arXiv, докато преминава през процеса на партньорска проверка. Резултатите подкрепят заключенията от по-ранни проучвания, които установяват, че нашият галактически център наистина става по-неспокоен.

По-конкретно, екип от френски и белгийски изследователи, водени от астрофизика Еманюел Мосу от Университета в Лиеж в Белгия, продължиха работата си от 2017 г., когато установиха, че степента на яркост се е увеличила три пъти в сравнение с август 2014 г.

По-ранната работа изследва рентгенови данни за Стрелец A * от обсерваториите XMM-Нютон, Чандра и Суифт, с данни събрани между 1999 и 2015 г. Тогава откриват общо 107 ярки рентгенови изблици, които се увеличават след август 2014 г.

За да разберат дали тези тенденции продължават, Moсу и колегите му събират и анализират данните от трите телескопа между 2016 и 2018 г. Така откриват още 14 ярки изблици, които добавят към предишните данни за общо 121.

След това те анализират всички ярки рентгенови изблици, използвайки предишните методи, и преработват методите за определяне на скоростта и разпределението им. Така откриват, че едно от по-ранните заключения е неправилно – няма намаление на степента на слабите рентгенови избухвания, те остават доста стабилни през периода, обхванат от изследването.

„Това обаче не променя общия ни резултат: открива се промяна в степента на най-ярките и енергични изблици на същата дата, както беше открита в предишния раздел“, пишат изследователите в своя документ.

Въпреки че тези изследвания се отнасят само за изблици на рентгенови лъчи, те не са единственият намек в последно време, че нещо е не е наред със Стрелец A *. Миналата година черната дупка изригна и пламна 75 пъти по-ярко от обичайната си яркост в близко инфрачервено – най-ярката, която някога сме я наблюдавали в тези дължини на вълната.

Авторите посочват в своя документ, че това е „безпрецедентно в сравнение с историческите данни.“

Мосу и нейният екип също анализират данните на Swift от 2019 г. и откриват четири ярки изригвания, най-големият брой, наблюдаван някога в една кампания, потвърждавайки, че черната дупка не се успокоява.

Освен това, данните за XMM Newton and Chandra от 2019 г. – предстои да бъдат пуснати през тази година и биха могли да разкрият още повече за особената рентгенова активност и какво може да е причина за това – независимо дали става дума за натрупване или нещо друго, като например приливното прекъсване при преминаването на астероиди.

Наблюденията на други дължини на вълната също могат да разкрият повече информация. Продължаващите наблюдения в близко инфрачервените и радиовълнови наблюдения биха могли да ни помогнат да разберем какво кара Стрелец A * да се вълнува.

„От 2014 г. насам активността на Стрелец A * се увеличава в няколко дължини на вълната“, пишат изследователите.

„Необходими са допълнителни данни за многовълновата дължина, за да се направи заключение за продължителността на това увеличение и да се получат доказателства за източника на тази безпрецедентна активност на свръхмасивната черна дупка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори