Супер земетресение в Атакама е накарало хората да се крият 1000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Richard Nowitz, National Geographic
Ивайло Красимиров

Гигантско земетресение, отприщило цунами, е ударило Чили преди 3800 години. То е предизвикало такъв хаос у крайбрежните популации, че е отнело 1000 години на хората да се върна по бреговете, казват учените.

Древното супер земетресение трябва да е имало магнитут от порядъка на 9,5. Било е толкова мощно, че е генерирало цунами, което е заляло стотици метри навътре в сушата на Нова Зеландия, която е чак от другата страна на океана.

Откритието е подкрепено от изменения в земната структура, проби от крайбрежни скали и остатъци от морски организми, отнесени далеч от брега от цунамито, чак до по-високи места навътре в пустинята Атакама в Чили. То свидетелства за деструктивната сила на земетресения, които могат да предизвикат цунами и които са останали незабелязани назад в историята.

„Открихме доказателства от морски седименти и остатъци от морски обитатели, които са си живели тихо и спокойно в морето, преди да бъдат изхвърлени на сушата,“ казва геологът и специалист по цунами Джеймс Гоф от Университета в Нов Южен Уелс в Австралия. „Намерихме ги нависоко и навътре в сушата, така че не може да е било просто буря.“

Изследователският екип, воден от антрополога Диего Салазар от Университета на Чили, е провел няколкогодишно проучване на регион в пустинята Атакама, който е особено уязвим на мегаземетресения, заради разположението на южноамериканските тектонски плочи.

Този феномен и неговата сеизмична активност е довел до най-мощното земетресение в документираната история – земетресението Валдивия от 1960 в южно Чили. Същото напрежение в тектонските плочи е предизвикало и това диоаболично, досега недокументирано земетресение и в северната част на страната.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори