Световният шампион по Го загуби от изкуствен интелект

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Световният южнокорейски шампион по Го Лий Сейдол загуби първия мач от серията игри в системата за изкуствен интелект AlphaGo, която програмистите от компанията Google представиха пред света през януари тази година, съобщава Американската асоциация по Го.

Системата за изкуствен интелект AlphaGo е разработена от Дейвид Силвър и колегите му от DeepMind, базирана в Лондон в края на миналата година.

Както отбелязват учените, преди създаването на програмата всички системи за изкуствен интелект, способни да играят на Го, са се намирали на доста ниско ниво – пределът на техните възможности е била способността да спечелят срещу силен любител, но не и срещу професионалист. Обяснението е, че за разлика от шахмата, в Го са възможни много повече ходове и комбинации, което на порядъци усложнява създаването на алгоритми, способни да ги „пресеят“, да съкратят времето за изчисление на следващия ход и да предскажат действията на съперника.

Силвър и колегите му успели да преодолеят този проблем, като построили своя изкуствен интелект на базата не на една, а на две невронни мрежи – специални алгоритми, имитиращи работата на веригите неврони в човешкия мозък. Едната от тях отговаря за оценката на текущата позиция на дъската, а втората използва резултатите от анализа, подготвени от първата мрежа, за да избере следващия ход.

През януари 2016 година, когато първите победи на AlphaGo били представени пред обществеността, шампионът по Го Лий Сейдол прел предизвикателството на учените и се съгласил да играе с машината в серия от мачове, подобни на тези, които Гари Каспаров е провел през 1996 и 1997 г. срещу DeepBlue.

През изминалата нощ се състоял първият мач от тази серия, който завършил с неочаквано поражение за Лий, предал се след 3,5 часа игра още преди да е изчерпал всички възможности. Според него сега той се намира „в шок“, но е готов да продължи борбата срещу изкуствения разум утре при втората игра от серията.

Следващата партия е утре в 6 часа сутринта българско време. Компанията Google ще излъчва играта на своя канал в YouТube. Тя ще бъде съпровождана от коментари на професионални играчи по Го и експерти, отбелязва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори