Световното време добавя секунда заради забавянето на въртенето на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Допълнителна секунда, необходима за компенсация на забавеното въртене на планетата, ще бъде въведена в световното време в нощта на 1 юли, съобщава ТАСС, като цитира ръководителя на главния метрологичен център на Държавната служба по времето и честотите Игор Блинов.

„Допълнителна секунда ще получат всички потребители, които използват служебното време – Центърът за управление на полети, МКС, пилотираните кораби, спътниците, влаковете, самолетите, гарите, банките, клетъчните компании. По-лесно е да се изчислят тези, които няма да получат допълнителна секунда“, отбелязва той.

Блинов пояснява, че поради забавянето на скоростта на въртене на планетата съществуват разногласия между системата за изчисляване на времето, използваща атомни часовници, и астрономическата система. Когато разликата достигне една секунда, протича корекция.

Секунда координация се добавя към световното време на всеки 1–4 години. Това става в нощта на 1 юли или в нощта на 1 януари. Смята се, че в тези дни след 23:59:59 следва 23:59:60.

Добавянето на допълнителна секунда понякога се съпровожда с прекъсване в работата на отделни сървъри, но според Блинов тази година не се очакват проблеми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори