Свръхестествените същества, които се крият в Исландия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Мегавселена
  • 29 май 2016 г. в 00:01 Последна промяна:
    28 май 2016 г. в 20:32


В исландския фолклор Huldufólk (скритите жители) са подобни на елфите. Говори се също, че тези същества много приличат на хора и живеят в малки къщички в скалите.

Съществуват много истории за срещи със скритите жители. Известни са поне две истории, които дават обяснение на съществуването на скрити жители, които са свързани с християнството.

В първата действието протича в Едемската градина, когато Бог веднъж отишъл да навести Адам и Ева и поискал среща с техните деца. По това време Ева ги къпела и още не била свършила.

Тя се притеснила да покаже мръсните деца пред Бога, затова ги скрила и показала само чистите. Бог я попитал, има ли деца, които още не е видял, на което тя отвърнала отрицателно. Всевиждащият Бог знаел какво се е случило и обявил, че тези, които са били скрити от него, също ще бъдат скрити от хората. В резултат мръсните деца станали първите скрити жители.

Във втората история се разказва за пътешественик, който се заблудил през нощта и попаднал на ферма. Почукал на вратата, отворила му възрастна жена и го поканила да влезе. Жената нахранила пътешественика и го представила на дъщерите си.

След това му постлали леглото и той попитал не може ли една от дъщерите да му остане за компания. Стопанката се съгласила. Пътешественикът се опитал да прегърне девойката, но ръцете му преминали през нея. Така научил историята за скритите жители, които при въстанието на Люцифер на небесата не се опълчили на дявола. За това скритите жители били низвергнати на Земята и трябвало да живеят по скали и планини.

Скритите жители за мнозина в Исландия са не само приказни образци от митологията. Хората вярват в съществуването на тези свръхестествени същества. Някои твърдят, че могат да виждат и да общуват със скритите жители.

Освен това в Исландия дори има екскурзии, които предлагат на туристите да посетят места, където се твърди, че живеят скрити жители. Например Хапнарфьордюр се смята за столица на елфите на Исландия.

Освен това се смята, че изменението на ландшафта от хората може да има потенциално негативен ефект върху живота на скритите жители и че строителните проекти трябва да бъдат спрени, ако са в състояние да им навредят.

Един от тях е магистрала, която съединява полуостров Алфтанес с Гардабаер, предградие на Рейкявик. Според противниците на проекта шосето би разрушило обиталището на скритите жители и на „църквата на елфите“ – скала с височина около 3,7 метра.

Спорният въпрос бил решен с помощта на жена, която твърдяла, че може да общува със скритите жители. Тя била посредник между тях и строителите, и решението било намерено.

Изглежда, скритите жители се съгласили с продължението на строителството, тъй като църквата на елфите внимателно била преместена на друго място. В този случай хора и скрити жители успели да се разберат, но има истории, в които се разказва, че скритите жители отмъщавали за разрушаването на техните домове, като чупели новата техника и предизвиквали нещастни случаи на работните площадки.

Ancient Origins 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори