Сянката на Луната върху Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Japan Meteorological Agency
Антония Михайлова

Метеорологичната сонда Himiwari-8 е предала на Земята необичайни снимки на нашата планета, на които може да се види сянката на Луната, падаща върху повърхността на Земята по време на пълното слънчево затъмнение, съобщава сайтът на японската метеорологична агенция, цитиран от РИА Новости.

Поредното пълно слънчево затъмнение беше наблюдавано през изминалата нощ от жителите на Индонезия, Папуа Нова Гвинея и редица страни от Югоизточна Азия и Океания.

Частично затъмнение са наблюдавали на територията на Австралия, Хавайските острови, Южна Азия и над акваторията на Тихия океан.

Това е първото и единствено пълно слънчево затъмнение за тази година. Предишното слънчево затъмнение беше през септември 2016 година и то е наблюдавано практически в същия район.

Пълната фаза на сегашното затъмнение е била изключително кратка – затъмнението е започнало около полунощ по Гринуич и всяка точка, на която е преминала лунната сянка, е лишавана от светлината на Слънцето за около 2-4 минути.

Максимумът е бил в 3 часа и 58 минути българско време, когато лунният диск е станал 1,045 по-голям от видимите размери на Слънцето.

Редица наземни обсерватории и орбитални апарати са следили това събитие, получавайки снимки на короната на Слънцето и горните слоеве на атмосферата на светилото.

Освен това редица спътници, включително метеорологичната японска сонда Himiwari-8, са получили снимки на Земята, на които може да се види сянката на спътницата на нашата планета.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори