Потенциално опасен астероид ще „поздрави“ жените за 8 март

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Warwick/Mark A. Garlick
Антония Михайлова

Потенциално опасният астероид 2013 TX68 ще се сближи със Земята в Международния ден на трудещите се жени. При определени обстоятелства той може да прелети на разстояние само 23 000 километра от повърхността на нашата планета, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА, цитирана от РИА Новости.

„В изминалите месеци и седмици знаехме, че този астероид ще прелети без опасност за Земята в началото на март. Сега получихме допълнителни данни за неговата траектория, които ни помогнаха да изчислим по-добре неговия път. Тези данни сочат, че даденият малък астероид ще прелети значително по-далече от Земята, отколкото смятахме по-рано“, казва Пол Чодас (Paul Chodas), ръководител на Центъра за изучаване на околоземни астероиди в Лабораторията за реактивно движение.

Според Чодас новите данни за траекторията на 2013 TX68 са помогнали на астрономите да уточнят, че той ще се сближи със Земята не на 6 март, както се очаквало по-рано, а на 8 март, и да разкрият два възможни сценария за неговото рандеву с нашата планета.

Според първия и по-безопасен сценарий обектът ще прелети на достатъчно голямо разстояние от Земята – около пет милиона километра, което е 12,6 пъти по-далече, отколкото е Луната.

Според втория сценарий, който е по-малко вероятен, астероидът може да прелети на 24 000 километра над повърхността на Земята. Както подчертават учените, и в този случай „срещата“ с астероида няма да доведе до неговото падане и катастрофа. Освен това, по текущите оценки на Центъра за изучаване на околоземни астероиди, 2013 TX68 няма да представлява опасност за нашата планета поне през следващото столетие.

„Никой не трябва да има никакви опасения за този астероид, с изключение на тези любители на астрономията, които ще поискат да го наблюдават. Шансовете да го видят и така бяха доста малки, а сега са станали още по-малки, тъй като астероидът ще прелети по-далече, отколкото смятахме по-рано, което ще понижи неговата видима яркост“, продължава Чодас.

Астероидът 2013 TX68 се отнася към категорията така наречени Аполонови малки небесни тела, където влизат околоземни астероиди, пресичащи орбитата на Земята по време на пътешествието си към Слънцето и назад към дълбините на Слънчевата система. Към тях се отнася и прочутият Челябински метеорит, смятат астрономите. 2013 TX68 е поне двойно по-голям от челябинския си събрат – неговият диаметър е между 20 и 50 метра.

По текущите оценки на НАСА шансовете за падането на този астероид се оценяват на 1 към 20 милиона. Ако все пат това се случи, то падането на 2013 TX68 ще остави на Земята дупка с диаметър около 500 метра. Във всеки случай НАСА не смята този обект за опасен за живота на Земята, тъй като диаметърът му е по-малък от 100 метра.

Така и не става ясно: на 5 милиона или 24 хиляди километра ще прелети астероидът и от какво зависят двата сценария на развитие на събитията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори