Съдържаме ли повече бактерии, отколкото човешки клетки?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

повече бактерии
geograph.org.uk
Димитър Димитров

От десетилетия ни учат, че микробите в нашето тяло надвишават по брой собствените ни клетки. Обикновено се смята, че съотношението е 10 към 1. Това изчисление е представено през 1972 г., но в подкрепа на него няма много научни доказателства и въпреки това то поддържа популярността си. През 2014 г. изследовател от Националния здравен институт на САЩ се усъмнил в истинността на това твърдение и сега учени от Израел и Канада са направили нови, по-точни изчисления.

За да определят нова стойност на съотношението, изследователите прегледали наличната литература, свързана с микробните популации, отнесени към „средностатистическия човек“. Той е между 20 и 30-годишен, тежи около 70 килограма и е висок около 170 сантиметра. Изследователите разбрали, че най-голямо преувеличение е имало за дебелото черво. Там наистина има най-много бактерии в човешкия организъм, но предишните изследвания цитирали гъстотата на бактерии за грам „мокра маса“ в червото, умножено по обема на целия алиментарен канал.

Но гъстотата на бактериите е значително по-голяма в дебелото черво, отколкото в останалата част на тракта т.е. ако целият алиментарен канал беше толкова гъсто наситен колкото червото, нямаше да сме живи.

Ако погледнем нещата по-философски, би трябвало да се запитаме дали тази „мокра маса“ бактерии въобще е част от тялото, имайки предвид че тя ежедневно променя позицията си.

Крайните изчисления сочат, че на всеки 39 трилиона бактерии се падат по 30 трилиона човешки клетки, което се явява съотношение около 1 към 1.3. Трябва да се спомене, че това все пак е предположение, а не неопровержим факт.

В крайна сметка нямаме нужда от съотношение, за да осъзнаваме важността на микробиома за човешкото тяло.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори