Създадоха и дизайнерски снежинки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

дизайнерски снежинки
Caltech
Димитър Димитров

Общоприетата логика ни казва, че две снежинки не може да бъдат еднакви. Но истинският въпрос е колко могат да си приличат и да се различават. За наш късмет, науката може да отговори на тези въпроси и както изглежда, отговорите водят до някои, прекрасни за окото, резултати.

Caltech

Caltech

Физикът Кен Либрехт (Ken Libbrecht) от Калифорнийския технологичен институт изучавал, как се формират и разрастват кристалите. Благодарение на опитите си, той се научил как да прави синтетични снежинки. Единствената разлика между истинските снежинки и тези на Либрехт е, че неговите са направени в лабораторни условия.

Caltech

Caltech

Сложният процес по направата на дизайнерски снежинки започва с изпарителна дифузионна камера, която представлява изолирана кутия, поддържаща температура от поне -40°С  във вътрешността и поне 40°С на върха. На капака на кутията се поставя източник на вода, която се просмуква в кутията и създава условия за изключително наситен въздух. Чрез използването на електрически игли в дифузионната камера, започват да се формират малки ледени кристали.

Caltech

Caltech

След откриването на този метод, физикът е успял да създаде невероятни форми със синтетични снежинки. „Снимките отдолу показват как се образува звезда на върха на електрическата игла. Изображението отляво показва процеса след 10 минути, а това отдясно е направено пет минути по-късно. Диаметърът на звездата е 2.5 милиметра. За да се получи толкова уникална форма, трябваше да променям температурата на процеса постоянно“, казва Кен Либрехт.

Caltech

Caltech

Futurism

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори