Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съзнанието предотвратява хаоса във Вселената?

2 юли 2015 г. в 12:04
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:25

Според втория закон на термодинамиката Вселената е обречена.

В съответствие с това ентропията (безпорядъкът) води дотам, че всяко нещо, съществуващо само по себе си, деградира, разлага се и е обречено на хаос. Макар в определени условия да съществува ред, в големи мащаби светът се управлява от ентропията.

„Вселената е като огромна кола, която върви по инерция и се износва“, обясняват Джордж Ланд от университета на Минесота и Бат Джерман в своята книга „Скритата сила на природата: обединение на духовност и наука“. „Този закон е породил мрачните представи, за света, които, като се започне от XIX век, пронизват науката, философията и дори отчасти литературата“, пишат авторите.

Ланд и Джерман се отнасят към малцината учени, които са убедени, че Вселената е способна да се движи към ред. Някои смятат, че тази висша подреждаща сила може да е свързана със съзнанието.

Съзнанието все още не е ясно докрай за учените. Превъзходството на ентропията както и преди се разглежда като закон на физиката. Но неколцина учени не смятат, че ние живеем в огромна кола, обречена да дегенерира и да се озове в хаоса.

Експерименти на Принстънския университет

„Съществуват опити да се представи съзнанието като способност, която намалява ентропията. То влияе на произволните физически процеси, предотвратявайки тяхната естествена термодинамична тенденция към минимум информация и максимум хаос“, пише в своята книга „Граници на реалността“ д-р Робърт Ян, почетен декан на школата по инженерство и приложни науки на Принстънския университет

Експериментите, проведени в Принстънския университет, свидетелстват, че съзнанието играе подреждаща роля, смята Ян. През 90-те години в принстънската лаборатория по изследване на инженерните аномалии (PEAR) са провеждани опити, доказващи, че човешкият разум влияе на генератора на случайни числа.

Тази машина произволно показва нули или единици. По време на експеримента операторите призовавали доброволците да насочат мисълта си към машината, за да показва генераторът повече единици или нули. Резултатите, които показвал генераторът на случайни числа, в определена степен съответствали на желанието на операторите. Този показател бил по-голям, отколкото в случаите на просто съвпадение.

Изглежда, че съзнанието добавяло малко ред в произволния физически процес.

Ланд и Джерман смятат, че „науката е игнорирала несъответствията в природата, неочакваните, съзидателни и непредсказуеми явления, които се явяват главна движеща сила във Вселената“.

Човешкият разум се явява едно от чудесата на Вселената. „За да възникне всичко това от хаотичния прах, зад тези процеси трябва да се крие мощна сила, управляваща всичко“, пишат те.

Обяснение на програмата по изследване на съзнанието

Ентропията възниква в затворена система, тоест система, която е неспособна самостоятелно да получава нова енергия отвън. На свой ред тенденцията към порядък може да възникне в открита система, която може да получава нова енергия отвън.

Живите същества черпят енергия отвън. В резултат в човешкия организъм цари ред. Но създавайки ред вътре в нашите тела, ние увеличаваме хаоса извън техните предели – експортираме ентропията във външния свят. Като цяло ентропията във Вселената нараства. Това е широко приетата гледна точка в научната общественост.

Д-р Алън Ласли Комбс, разработил програма по изучаването на съзнанието за Калифорнийския институт по интегрални изследвания, обяснява, че възникването на порядък превишава привичните рамки.

В статията „Еволюцията на съзнанието в качеството на самоорганизираща се информационна система в обществото сред другите системи“ се казва: „Случайните постове, където системите, като пасаж сьомги, се движат срещу течението на ентропията, в известна степен са смятани за неестествени. Тези непокорни системи включват живи организми от всички видове, а също и екологични системи. Днес е ясно, че подобни системи не само са разпространени, но те се явяват естествен и неизбежен резултат от самоорганизиращите се процеси, които лежат в основата на Космоса.“

Днес стигаме до разбирането, че потоците енергия притежават вродена способност да се делят на структури, които „захващат енергията и я използват за организация на по-сложни, гъвкави и здрави структури“, казва Комбс. Изменението на формата, правещо енергията ефективна, например вихрите, е най-простото отражение на тази енергийна еволюция.

„В резултат се създава свят, който под въздействието на концентрацията на енергия се движи към усложнение“, пише той.

Подобно увеличаване на сложността и концентрацията на енергия се наблюдава в човешкото съзнание, казва Комбс. Той е изучил психологическите процеси и неврологичния, тоест физически ефект, към който водят те. Комбс дава за пример изследвания, свидетелстващи, че тези психологически процеси частично са хаотични. Не възможно е те да се предскажат в детайли.

Съзнанието може да се разглежда като „сложна система, включваща безредни психологични процеси“. Хаосът придава гъвкавост, но нашето съзнание формира определен порядък от хаотичните елементи.

Когато нашето съзнание решава сложни задачи, в мозъка протичат електрохимични изменения. „Комплексификацията, която се свързва с осъзнатия опит, изисква увеличение на енергията, макар че то може да е много несъществено“, казва Комбс.

Ентропията нараства в изменено състояние на съзнанието

Подреждащият ефект на съзнанието е изучаван по време на опит с психотропни препарати, проведен от учените от Лондонския имперски колеж. Това изследване е било публикувано в сп. Frontiers in Human Neuroscience през февруари 2014 г.

С помощта на невровизуализация изследователите наблюдавали процесите в мозъка на хора, приели психотропния препарат псилоцибин. Те открили, че при тези хора в някои аспекти от работата на мозъка възникнала повишена ентропия. Учените стигнали до извода, че ясното съзнание потиска ентропията.

Epoch Times

Категории на статията:
Съзнание