Тайните на Венера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Венера е странно, омайно място. Скалистата планета често се нарича близнак на Земята, тъй като са с еднакъв размер и имат приблизително една и съща маса. Но има някои забележителни разлики.

Като начало Венера се задушава с токсична атмосфера. Повърхността й може да достигне температури превишаващи 470 градуса по Целзий. И тъй като няма тектоника на плочите, както Земята, учените отдавна се питат дали планетата изобщо е била някога геологично активна.

Но сега астрономите са забелязали странни, подобни на пръстени черти на повърхността на Венера – наречена „coronae“ по латинската дума за корона – което показва, че планетата може да е (или да е била) по-активна, отколкото се смяташе досега.

„Новите анализи ни позволяват да предполагаме, че Венера е била вулканично активна преди време“, казва Анна Гюлхер от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, пред изданието New Scientist.

„Това, което направихме, е ново, като картографираме тези региони за да ги съпоставим с тези конкретни места с „корони.“

Учените създават серия от компютърни симулации, които очертават точно как биха работили вулкани на Венера и как биха могли да изглеждат. Те сравняват данните от тези симулации с данните, събрани по време на мисията Venus Express на Европейската космическа агенция и мисията на NASA – Magellan.

Образите, събрани по време на тези мисии, включваха няколко места, които съответстваха на показаното от компютърните симулации. Общо учените идентифицират 37 потенциално активни вулканични структури в данните на Магелан, събрани между 1990 г. и 1994 г. Много от тях са разположени около екватора на Венера, което предполага, че планетата може да има свой собствен „Огнен пръстен“ и гореща вътрешност. Констатациите на екипа се появяват в списание Nature Geoscience.

Изследователите подозират, че тези странни черти на повърхността на Венера се формират подобно на някои от вулканите, открити тук на Земята. Разтопената магма вероятно се издига от топлата мантия на планетата, като горещи точки тук на Земята, които изскачат на места, като Хаваи и Йелоустоун. И тези неща са масови; средният размер на всяка корона е широк приблизително 300 км. Това е повече от два пъти по-голямо от Хауна Мауна Лоа, най-големият вулкан на Земята.

Екипът все още не знае колко наскоро са действали вулканичните корони. „Това може да бъде днес или преди няколко милиона години“, казва съавторът на изследването, геологът Лоран G.J. от университета в Мериленд. Най-добрият начин да се отговори на тези въпроси и да се разбере какво точно се случва на повърхността на Венера е да бъде изпратен космически кораб там.

В този смисъл е добре, че още през февруари НАСА обяви, че е избрала четири възможни мисии на Discovery за изследване на по- далечните краища на Слънчевата система. Две от тях, DAVINCI + (изследване на дълбока атмосфера на Венера за благородни газове, химия и др.) и VERITAS (изследване на емисиите на Венера, топография и спектроскопия), са предназначени за изследване на Венера. Ако тези мисии бъдат осъществени, те биха могли да помогнат и да хвърлят светлина върху любопитните корони открити на планетата.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори