Тайната на древния шведски епископ (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lund University
Антония Михайлова

В гроба на шведски епископ от XVII век учените неочаквано открили останки на петмесечно бебе. Не е известно дали новороденото има роднинска връзка с епископа, или плодът е поставен в саркофага от някой от слугите на свещенослужителя, опитвайки се по такъв начин да скрие своята тайна.

Педер Уинстръп (Peder Winstrup), Лундски епископ, бил известен теолог през XVII век. Неговите останки, погребани в криптата на катедралата в града, са се съхранили почти непокътнати. За да изследват епископа, учените подложили останките на рентгеново и томографско сканиране.

За тяхно учудване освен Уинстръп в саркофага било открито петмесечно бебе. Изследователите смятат, че детето вероятно е било незаконородено и според обичаите на онова време не е могло да бъде погребано на „осветено място“, или е било смятано за „плод на грехопадение“.

Освен това в онези далечни години са доминирали специфични представи за съдбата на починалите некръстени бебета. Въз основа на това вероятно някой се е възползвал от гроба на епископа, за да предаде достойно в земята телцето на своето чедо. Съществуването на роднинска връзка между Уинстръп и бебето ще бъде проверявана с ДНК анализ.

Учените са изяснили също, че вътрешните органи на епископа не са отстранявани. Уинстръп е страдал от подагра, артрит и сърдечно-съдови заболявания. Съдейки по пресъхналата лигавица в носната кухина, епископът е бил прикован към леглото дълго преди своята смърт на възраст 74 години, а петрификати в дробовете сочели за туберкулоза и пневмония.

Уинстръп е злоупотребявал с мазната (съдейки по камъни в жлъчката) и сладка храна (което се съди по следи от кариес по зъбите). Поради остеоартрит в тазобедрените и коленните стави свещенослужителят вероятно е изпитвал затруднения при ходене.

Тялото на епископа е положено върху постелка с хвойна и пелин и на възглавница от хмел – тези треви не просто са премахвали неприятната миризма, но и са помагали да се съхранят тъканите. Освен това липсата на подкожна мазнина (поради продължителните болести) и смъртта през зимния период са помогнали на останките на Уинстръп да избегнат разлагането.

Педер Уинстръп е роден през 1605 и е починал през 1679 година. Той е бил епископ на Лунд, столицата на Скания, когато тази южна провинция е преминала от Дания към Швеция. Именно той първи е подал молба до шведския крал за създаването на Лундския университет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори