Тайната на дълголетието е в библейските имена

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Чернокожите жители на САЩ с традиционни за афроамериканците имена (например Илайджа или Мозес) средно живеят с една година повече от останалите.

Популярните съвременни имена (например Джамал или Лакиша) водят до дискриминация. До този извод са стигнали изследователи от САЩ, след като изучили три милиона свидетелства на смърт за периода от 1802 до 1970 година. Изводите на учените са представени в сп. Explorations in Economic History, става ясно от съобщение на университета на Мичиган.

Разглеждайки свидетелствата за смъртни случаи, издадени в четири щата (Алабама, Илинойс, Мисури и Северна Каролина), учените установили характерните именно за чернокожите имена. Това са преди всичко антропоними – Ейб (Авраам), Илайджа (Илия), Мозес (Моисей), Исайя, Израел, както и Кинг, Принц и Фрийман („свободен“). Станало ясно, че носителите на тези имена живеят средно с година повече от другите афроамериканци – независимо от нивото на образование, типа семейство и заетост.

Учените обясняват това явление с библейския произход на имената, а също и с тяхното значение за сила и власт. Вероятно старозаветните антропоними са предизвиквали уважение у учителите, проповедниците и други лица на ръководни длъжности, което е помагало на техните носители да установят ценни връзки в рамките на своите общности.

Социалните връзки като цяло допринасят за по-здрав и безопасен живот, отбелязват учените. „Представете си клас в неделното училище в малка стаичка. Учителите там са възлагали големи надежди на учениците с такива характерни имена, смятам аз. И това им е давало статут, на който иначе не са могли да разчитат“, отбелязва съавторът на статията Лайза Кук (Lisa D. Cook).

По-рано изследователи от Великобритания и САЩ установиха, че модните имена (например Тримейн или Таниша) водят до дискриминация на чернокожите при постъпване на работа, подаване на заявки за обезщетения и избор на научен ръководител.

Това се свързва с предубежденията срещу бедните и чуждите персони, като във Великобритания дискриминацията преди всичко е по класов, а в САЩ – по расов признак.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори