Тайната на цветните езера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© National Geographic
Антония Михайлова

Човешката дейност нерядко е във вреда на живата природа и разваля живописните пейзажи. Но понякога се случва и обратното – благодарение на добива на калиева сол в САЩ се появили невероятно красиви езера.

В щата Юта, по река Колорадо, на около 30 км западно от Моав може да се видят така наречените калийни блата – яркосини ръкотворни водоеми с площ 1,5 квадратни километра, създадени за добиване на калиева сол.

Басейнът на калиеви находища в Моав съдържа до два милиарда тон Калият се е образувал тук преди около 300 млн. години, като сега се намира на дълбочина около 1200 метра.

калиеви езера, калиева сол

© National Geographic

Работата се извършва от компанията Intrepid Potash, Inc. За да се извлече суровина, е необходимо да се пробие дупка и се изпомпва гореща вода. След това водата, в която е разтворен калият, се изпомпва обратно и с нея се запълват изпарителните басейни. В продължение почти на цяла година – около 300 дни – Слънцето изпарява водата, като в резултат остават калиеви кристали и други соли.

Наситеният цвят на калиевите блата удивително контрастира с околните червени скали. Причината е изкуствено добавен оцветител, който ускорява процеса на изпаряване.

калиева сол, калиеви езера

© National Geographic

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори