Снимки на първите свалени самолети в Пърл Харбър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© UH Marine Option Program
Антония Михайлова

След 20 години безуспешни опити да се достигне и свали камерата на морския патрулен бомбардировач (хидросамолет) „Каталина“, унищожен от първите удари на японските самолети сутринта на 7 декември 1941 година, морските археолози успяха да изпълнят своята задача, съобщава Gizmodo.

При нападението на Пърл Харбър японските бомбардировачи първо ударили хидросамолетите в базата на ВВС на САЩ (източно от остров Оаху). В резултат били унищожени 27 „Каталина“ на земята и във водата (част от хидросамолетите се намирали в залива Канеохе), шест били повредени.

Крилото на хидросамолета. © UH Marine Option Program

Крилото на хидросамолета. © NOAA

Тези патрулни бомбардировачи можели да се хвърлят в преследване на японските самолети и да ги унищожат при кацането на самолетоносачите – за да лиши американците от възможността за нанасяне на ответен удар, японското командване взело решение да бомбардира първо тях.

През 1994 година водолазите от Хавайския университет не успели да заснемат отломките от „Каталина“ поради мътност на водата в залива. Вторият опит, който бил предприет през 2008 година от местни ентусиасти от клуба Hawaii Underwater Explorers, също завършил с провал. Чак през юни 2015 година археолози от университета и Националното управление по океански и атмосферни изследвания (NOAA) успели да изследват самолетите на морското дъно.

© USN

© USN

Все още не е ясно коя „Каталина“ лежи на дълбочина десет метра. Учените смята, че екипажът на хидросамолета е загинал, опитвайки се да го вдигне във въздуха по време на японските атаки.

„Новите изображения и планът на мястото на атаката разказват за почти забравен епизод. Потъналата „Каталина“ се явява толкова важно свидетелство на „Деня на позора“ колкото и корабите „Аризона“ и „Юта“, казва ръководителят на проекта Ханс ван Тилбург (Hans Van Tilburg).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори