Телескоп с очи на муха ще дебне за астероиди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA/P.Carril
Антония Михайлова

Една от особеностите на мухата е това, че е доста по-трудно да я убиеш, отколкото изглежда.

Това в голяма степен се обяснява с необичайния строеж на очите на насекомото, които са в състояние да засекат движение в много широк диапазон.

Вдъхновени именно от очите на обикновената муха, специалистите от Европейската космическа агенция (ESA) са създали нов телескоп, който получил името „Окото на мухата“ (Flyeye).

Необичайната технология ще служи за бързо откриване на астероидни заплахи, тъй като такива може да дойдат от всяка област на небето.

Перспективите за падането на астероид на Земята тревожат мнозина – не само ESA и NASA, но дори частните компании са заинтересувани от откриването на потенциални заплахи.

Идеално решение може да стане телескоп, който постоянно да сканира небето. То обаче е прекалено обширно и има голям шанс приближаващ се астероид да остане незабелязан от техниката и обслужващите я специалисти.

В случай на лов на астероиди е необходима глобална мрежа телескопи, тъй като целите са прекалено слаби и малки, за да бъдат забелязани с невъоръжено око. Но такава мрежа е нещо фантастично скъпо, а и не всеки телескоп е подходящ за подобен лов. Обикновените телескопи са добри за улавяне на отделни изображения, но ловецът на астероиди трябва да следи движението на обекти по небето.

© ESA/Compagnia Generale dello Spazio CGS

Подходът на ESA към проблема се заключава в създаването на автоматичен телескоп. Както и в случая с очите на мухата, неговият обзор ще бъде разбит на 16 изображения. Това означава, че той няма да се отличава с добро зрение, но ще обхваща голяма дъга от небето и ще може ефективно да открива движение.

НАСА се проваля със задачата

Генералният инспектор на НАСА заяви наскоро, че аерокосмическата агенция не се справя с възложената ѝ от Конгреса на САЩ задача – идентифицирането на 90% от потенциално опасните астероиди, прелитащи покрай Земята.

Пол Мартин обобщил, че програмата се намира под неефективно управление и страда от липса на персонал. В доклада му се казва, че засега в рамките на програмата са открити едва 10% от астероидите и други обекти над 140 метра, преминаващи на разстояние по-малко от 45 млн. км от Земята.

Целта на програмата е откриването на 90% от тези обекти. В доклада на генералния инспектор се посочва, че тази цел вероятно няма да бъде постигната в поставения срок – 2020 година.

Повечето околоземни обекти се разпадат преди сблъсъка с нашата планета, без да ѝ причиняват вреда. Но миналата година над руския Челябинск се взриви сравнително малък астероид, а енергията се равнявала на енергията на 30 атомни бомби.

Учените смятат, че космически обект с диаметър около 10 км се е сблъскал със Земята преди около 66 милиона години в района на днешно Мексико. В резултат на сблъсъка на планетата са загинали почти всички живи същества и са измрели динозаврите.

И сферата, и очите на мухата ще получават „видео“ с ниска резолюция. Почти е невъзможно да се разбере какво се случва, но не и в случая, когато по изображението се движи някакъв обект.

Новият телескоп ще работи без оператор. Той е модулно устройство, предназначено за масово производство, което ще снижи разходите за строителство, поддръжка и експлоатация на мрежата. Резолюцията на Fleye е около един метър и обхваща област, еквивалентна на около 13 диаметъра на Луната (ако се гледа от Земята).

Телескопът дава много добра обзорност, практически 45 градуса. 16 отделни камери в телескопа събират картината ведно. Такава разделителна способност не е достатъчна, за да се изучи астероид или неговата траектория, но стига да се предупредят астрономите за потенциални опасности.

ESA не смята Flyeye за идеално решение за борба с астероидни заплахи, но представителите на агенцията са сигурни: този начин ще открива всички обекти, непревишаващи диаметър 40 метра и разположени на разстояние четири седмици до въздействието.

В средата на 2014 година ЕSA сключи договор за 1 млн. долара с няколко големи европейски компании за създаването на модерния телескоп. В бъдеще се предвиждат и няколко допълнителни договора за около 10 милиона долара за построяването и монтирането на революционния ловец на астероиди. Прототипът е част от програмата на ESA – мрежа за следене на космически заплахи SSA.

„Развитието на първия оптичен датчик е фундаментална крачка към участието на Европа в защитата на нашата планета от възможни сблъсъци с опасни обекти – коментира Николас Бобрински, ръководител на програмата SSA.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори