Телескопът „Планк” разшири представите ни за Вселената

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA - C. Carreau
Антония Михайлова

Космическият телескоп „Планк” установи, че нашата Вселена е с около 100 млн. г. по-стара и се разширява с 67,15 километра в секунда. Тези данни са получени въз основа на изследвания на т.нар. микровълново фоново лъчение на нашата Вселена. Според най-точните до днес наблюдения възрастта на Вселената не е 13,7 млрд. години както се смяташе, а 13,82 млрд. години.

В Европейската космическа агенция (ESA), която управлява телескопа, твърдят, че задачата на апарата е била съставянето на „карта на реликтовото космическо лъчение”, представляващо остатък от Големия взрив.

Според експертите на НАСА, които също работят с информацията, постъпваща от „Планк”, данните за плътността на веществото във Вселената, за скоростта на разпръскването на галактиките и възрастта на Вселената са фундаментални физични данни, които служат за основа на стотици други изследвания и параметри, свързани с космическото пространство, както и с планирането на бъдещи космически мисии.

Сега науката смята, че микровълновото лъчение е възникнало около 380 000 години след Големия взрив. До този период Вселената е била толкова гореща и плътна, че светлината не е могла да се премества в нея.

Разпределението на обикновената и на тъмната материя според данните от „Планк” са коригирани в посока нагоре, докато ролята на тъмната енергия леко се е съкратила.
© ESA

За първи път идеята за микровълновото лъчение е издигната още през 1964 г., когато астрономите се замислили за разширението на Вселената. За изминалите оттогава 50 години специалистите са успели да установят, че разпространението на микровълновото лъчение във Вселената е неравномерно. „Планк” е успял да установи, че във Вселената има по-топли и по-студени региони. Това е било известно и преди, тъй като именно този ефект е довел до преразпределение на материята във Вселената и от по-плътните и топли региони са се формирали галактиките, звездите и планетите.

Но заслугата на „Планк” е в това, че той е доказал наличието на топли и студени зони и до ден днешен. В Европейската космическа агенция твърдят, че макар и телескопът да не е открил нищо революционно ново, той е уточнил някои важни показатели и е позволил на практика да се докажат редица чисто теоретични изводи от т.нар. Стандартен модел. „Много постулати в Стандартния модел преди са доказани доста условно, тъй като за такива доказателства се изискваха наблюдения на гигантски територии, такива като самата Вселена. Сега имаме такава наблюдателна база”, казват в ЕSA.

Южното полукълбо на еклиптиката дава по-топло реликтово лъчение, отколкото северното (те са разделени от крива). И още едно неизвестно студено петно, дадено в кръг.
© ESA

С помощта на масива данни, събрани от телескопа, е установено, че разширението на Вселената е 67,15 ± 1.2 километра в секунда. Коригиран е и нейният състав: 68,3% заема тъмната енергия, 26,8% – тъмната материя, и 4,9% се падат на обикновената материя.

Сегашният модел на Вселената е съставен въз основа на работата на апарата на орбита през първите 15 месеца. Очаква се пълните данни да бъдат публикувани през 2014 г. и да внесат нови уточнения в модела на Вселената, теорията за Големия взрив и картата на звездното небе.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори