Около Плутон може да кръжат 10 спътника

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© S. Keyon, NASA
Антония Михайлова

Около планетата джудже Плутон може да има 10 естествени спътника, сочи нова симулация. Програмата е създадена от Скот Кениън от Харвардския център по астрофизика и Бенджамин Бромли от университета на Юта.

Космическият телескоп „Хъбъл” е открил, че освен Харон около Плутон се въртят четири дребни тела, но останалите спътници, „предсказани” от компютърната програма, може да са толкова малки, че дори „Хъбъл” да не може да ги забележи.

Напомняме, че известните спътници се наричат Никта, Хидра плюс двата нови Цербер и Вулкан, които предстои да бъдат утвърдени от Международния астрономически съюз.

През 2015 година космическата сондаНови хоризонтище пристигне при леденото джудже. Главната цел на апарата е подробното изучаване на далечната планета и всичко, което се намира около нея. Но през 2012 г., когато беше открит петият спътник на Плутон, астрономите разбраха, че той може да представлява опасност аз мисията „Нови хоризонти”.

Сега специалистите от НАСА и ръководителите на мисията мислят да променят траекторията на апарата. Те ще избират между полет на апарата на безопасно разстояние с възможна загуба на някои интересни подробности и рисковано приближаване към Плутон и многобройните му луни.

Да добавим, че такова количество спътници би могло да се обазува в хода на срастването на материал от околопланетния диск, както се е случило с луните на Юпитер.

Интересни са и „отношенията” между Плутон и Харон. Още през 2006 г. някои учени предлагаха тези две планети да се определят като бинарна система. Но само Плутон получи статут на планета, което впоследствие предизвика някои проблеми с изчисленията.

 

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори