Терминаторите ще са последното човешко творение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Kotaku.com
Антония Михайлова

Не ви ли е омръзнало да слушате постоянните вопли на различни псевдопророци, които вещаят края на света по няколко пъти на ден? Британски учени твърдят, че на тях им е писнало. Мъдрите им глави заявиха намерение да създадат Център за изучаване на екзистенциалния риск (Center for the Study of Existential Risk). Той ще се занимава с изследване и анализ на рисковете, свързани с бъдещето на цялото човечество. Впрочем иде реч за абстрактни, но не и невъзможни рискове.

Целта на центъра според създателите му ще е да оценява обективните рискове, да изучи възможностите за оцеляване на човечеството в условията на биотехнически, нанотехнически, а също екстремни климатични условия; в условията на ядрена война и при нашествие и нападение от извънземен или изкуствен разум. Към последния учените се отнасят с особена предпазливост. И вземат под внимание необратимата поява на машини, което ще бъдат реална заплаха за човечеството.

Създаването на изкуствен разум е неизбежно

Според изследователите т.нар. експоненциален ръст на сложна компютърната техника и компютърни разработки в крайна сметка ще доведе до критичната точка. Когато този момент настъпи, изкуствено създаденият разум ще позволи на машините да пишат собствени програми, позволяващи им самостоятелно да създават други машини.

Един от специалистите на Кеймбриджкия университет – философът проф. Хю Прайс – предлага да се замислим над възможността подобно развитие на изкуствения разум да попречи на интересите на доминиращия на земята вид. Тоест на нашите собствени интереси. Една от причините за противодействието ще бъде борбата за ресурси, които ще бъдат необходими на всички.

„Трудно е да се прогнозира как в бъдеще ще се развиват технологиите и да се оцени колко реална заплаха може да станат те за човечеството…. Но ние съвсем престанахме да приемаме сериозно сценарии от типа на „бунт на машините”. Те сега се асоциират изключително със сюжети от научнофантастичните филми. Точно затова ще създадем изследователския център – за да привлечем вниманието на научната общественост към този проблем”, казва проф. Прайс.

Според Прайс роботите и компютрите ще станат „по-умни от хората”, а това означава, че теоретично те може да придобият собствена картина за света, в която човекът вече няма да е творец и господар, а само един от факторите.

Човекът е също толкова опасен за природата,
 колкото изкуственият разум – за човека

„Вземете за пример горилите. Причината, поради която тези животни умират, не е в това, че човечеството е настроено враждебно към тях, а в това, че ние контролираме средата на техния живот. Променяме я така, както на нас ни харесва, но несъвместимо с оцеляването на тези маймуни”, твърди Прайс.

Ученият добавя, че в консултационния съвет на центъра ще влязат специалисти от много научни области, включително експерти в областта на законодателството, изчислителната техника и т.н. Всички те ще помагат в оценяването на рисковете за човечеството.

„Рано или късно, още през това столетие или през следващото, ние може реално да се сблъскаме със сериозни изменения на човешката история – възможно дори от космически мащаби, – когато разумът ще напусне биологичната обвивка – предупреждава Прайс. – Природата се оказа неготова за появата на човека; сега и ние на свой ред не бива да възприемаме изкуствения разум като нещо, което се разбира от само себе си.”

Центърът за изучаване на рисковете за човешкото съществуване ще бъде създаден в Кеймбридж още през 2013 г. CSER ще се финансира от частни инвестиции – от професорите Хю Прайс и Мартин Рийс от Кеймбриджкия университет, както и от Ян Талин – един от създателите на Skype.

Източници: BBC и UPI

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори