Тестват нов метод за лечение на диабет: резултатът е обнадеждаващ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Без съмнение, съвременната медицина постигна много успехи и лекува или ограничава страшни доскоро болести. За съжаление, това не се отнася за диабета. Според Световната здравна организация, днес 422 милиона хора по Земята страдат от диабет. Това е болест най-общо характеризираща се с проблеми с нивото на кръвната захар. Диабетът има два варианта – тип 1 при който страдащите са зависими от инжектирането на инсулин и тип 2, при който лечението не е задължително да се свързва с приемането на инсулин.

Само в САЩ, според Изследователската фондация за младежки диабет, около 1.25 милиона души страдат от диабет тип 1. Причината за заболяване от тази форма на диабет все още не е изяснена. Това е и основната причина да няма изнамерено лечение за болестта. Наскоро лъч надежда за болните от диабет тип 1 дойде от Училището по медицина „Ленард Милър“ в университета Флорида.

В изследване публикувано в New England Journal of Medicine се показва как имплантирането на клетки от панкреаса в оментума (тъканта покриваща коремните органи), дава надежда за лечение на диабет тип 1.

„Трансплантирането на клетки от панкреаса може да елиминира острата хипогликемия при пациенти с диабет тип1. Оментума има плътна васкуларизирана повърхност, подходяща за имплантация на клетки от панкреаса и е лесно достъпен“, пишат изследователите от Флорида.

Лангерхансовите острови на панкреаса представляват гроздове от  ендокринни клетки, които при здрави индивиди се свързват с производството на инсулин и глюкагон. Когато изследователите са използвали донорски клетки от лангерхансовите острови на панкреаса и част от собствената кръвна плазма на болния от диабет тип 1, клетките могат да се имплантират в оментума и да работят ефективно. Това е дало по-добър резултат от предишните опити да се имплантират такива клетки в черния дроб, което често е водило до възпаления. След имплантирането на клетките, оментума се превръща в нещо като мини панкреас, който може да произвежда инсулин за болния от диабет тип 1.

Болните участвали в експеримента са били лишени от обичайните дози инсулин след 17 дни от имплантирането на клетките. Равнището на кръвната им захар се е подобрило значително. Тестът за глюкозен толеранс след хранене на 90-та минута е бил 14.6 м.мола на литър и 7.1 м.мола на литър на 300-та минута.

Това е първи опит болните от диабет тип 1 да получат инсулин от собственото си тяло, без да се инжектира такъв отвън.

Учените са правили опити и с болни от диабет тип 2, при които голяма част от тях вече не са се нуждаели от обичайните си хапчета.

Все още обаче е нужно време, за да бъдат потвърдени резултатите  от експеримента и да се докаже ефективността на това лечение на една от най-разпространените  болести.

Категории на статиите:
Медицина

Коментари

  • Amoxicillin No Prescription Lybrel Birth Control Buy [url=http://cheapvia100mg.com]online pharmacy[/url] Cephalexin And Yeast Infections

    Ronneve 13 ноември 2017 08:06 Отговор
  • Keflex And Sore Throat Amoxicillin For Sale Canada [url=http://costofcial.com]online pharmacy[/url] Photo Of Amoxicillin

    LarFutsDyes 10 октомври 2017 23:30 Отговор
  • Прагът за диагностициране на диабет се основава на връзката между резултатите от изследванията за глюкозна толерантност, глюкоза на гладно или HbA

    Magar 3 юни 2017 20:35 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори