Топ 10 на най-емблематичните и скъпи съдебни дела в историята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 3 юли 2016 г. в 08:51 Последна промяна:
    3 юли 2016 г. в 08:58

Има редица причини и мотиви за началото на съдебни дела, като много от тях изглеждат абсолютно безсмислени. През годините е имало много съдебни решения, свързани с огромни суми. Основната причина най-често е свързана с желанието на хората да избегнат дълъг процес или съдебни производства за разрешаване на проблемите.

Ето някои от най-големите дела в историята на правото:

10. Университетът Принстън – 7 млн. долара

Принстън е частен университет, основан през 1746 г. в Ню Джърси. За никого не бе изненада, че собствениците му трябваше да се справят с едно от най-големите дела в историята и с факта, че имат голям брой служители и притежават много имоти. През 1960 г. богата фамилия направи огромни дарения на университета, които не бяха използвани за целта и по волята на дарителя. Последва съдебно дело за неправомерно използване на средствата. Накрая Принстън бе осъден да плати 7 милиона долара и бе задължен да промени начина, по който парите се използват.

9. Ашли Алфорд и Аронс – 95 млн. Долара

Аронс е сред водещите рентиери на магазини и складове в САЩ, има около 2000 помещения в цялата страна, включително и в Канада. Специализирани са предимно в предлагането на наем за електроника, домакински уреди и мебели. Една от служителките няколко пъти била подложена на тормоз в работата си. Но дори и след като подала официална жалба в горещата линия на компанията, воплите й останали без отговор. Накрая решила да подаде жалба чрез адвокат. Тя свидетелствала в съда, чието решение било да получи огромната сума от 95 милиона долара.

8. Bank of America и Джордж Макрейнолдс – 160 млн. долара

През 2005 г. Джордж МакРейнълдс обяви, че Банка ъф Америка, която е дъщерно дружество на Мерил Линч, дискриминира служителите си от афроамерикански произход. Според неговото твърдение тези служители не получават равностойно заплащане и нямат никакъв шанс да напреднат в кариерата си. След дело и съдебно решение компанията изплати 160 милиона долара на над 700 афроамерикански служители.

7. Разводът на Майкъл Джордан – 168 млн. долара

Разводът на баскетболната легенда Майкъл Джордан е сред най-скъпите в историята. Двамата съпрузи се разделиха приз 2007 г., а причините и до днес са неизвестни. Според съда той е платил 168 милиона на бившата си Хуанита, като освен крупната сума, тя получила бижута и имоти, сред които и къща.

6. Countrywide Financial Corporation – 335 млн. долара

В бизнеса с недвижими имоти, застраховки и банкиране има практика, известна като „Червен хастар“ – кредиторите предлагат малки ипотеки на по-високи лихвени проценти. Но Countrywide Financial определено е един от лошите пример, тъй като прекаляват с драстични лихвени проценти. Оказва се, че компанията е таксувала със значително по-високи суми над 200 000 клиенти. След заведено дело са върнати 335 милиона долара на клиенти с надвзети суми.

5. Разводът на Тайгър Уудс – 750 млн. долара

Още един скъп развод между знаменитости! Този път става въпрос заТайгър  Уудс и Елин Нордегрен. Нещата загрубяха след признанията на Уудс за афери с над 20 жени по времето, когато е женен за Елин. След като тя подаде бракоразводно дело, съдът го накара да плати 750 милиона долара. Имаше и споразумение Уудс да не води неомъжени жени в присъствието на децата си.

4. Разводът на Рупърт Мърдок – 2 милиарда долара

Тази двойка бе женена в продължение на 32 години, след което съпругата Анна Торв хвана съпруга си в изневяра. Рупърт Мърдок и Анна се разделиха като според съдебното решение съпругата получи авоари на стойност 2 милиарда долара плюс крупната сума от 110 милиона долара.

3. Разводът на Дмитри Риболовлев – 4.5 млрд. долара

Известно е, че този руски милиардер (собственикът на футболен клуб Монако) е имал афера по време на брака си със съпругата му Елена. В края на краищата, съдът го осъжда да й плати огромната сума от 4.5 милиарда долара, която е сред най-големите в историята на бракоразводните дела.

2. Енрон – 7.2 млрд. долара

Това се смята за един от най-големите съдебни спорове за ценни книжа в историята на САЩ. Инвеститори и акционери понасят тежки загуби, след като „Енрон“ (бившото енергийно търговско дружество на САЩ) се замесва във финансов скандал и фалира през 2001 г. Споровете между акционерите се проточиха почти 6 години като накрая те получиха 7,2 милиарда долара, според решението на Федералния съд.

1. Тютюнева афера за 206 млрд. долара

Това дело от 1998 г. е сред най-големите в историята и винаги ще се помни. То е срещу шестте най-големи тютюневи компании в Америка. Става въпрос за група от дела, заведени главно за ограничаване на неетичните практики, както и за възстановяване на здравни разходи на пушачи. Според крайното решение на съда изплатената сума в размер на 206 милиарда долара помага на болниците да осигуряват здравната помощ на пушачи и започва  кампания срещу тютюнопушенето.

Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори