Топенето на вечния лед освобождава милиарди тонове въглероден окис и метан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Замръзналата земя покрива почти една четвърт от сушата в Северното полукълбо. Повишаването на средната температура с 2 градуса по Целзий в сравнение с времето преди индустриалната революция, ще доведе до размразяване на около 40% от вечно замръзналите територии. Това от своя страна ще стане причина за освобождаването на милиарди тонове въглерод в атмосферата.

Така наречената пермафрост или почвата, която е постоянно замръзнала през цялата година, се оказа доста по-зависима от климатичните промени, отколкото се считаше досега. Това доказва скорошно изследване, публикувано в списание Nature Climate Change. Когато се достигне до повишаване на средната температура в Северното полукълбо с 2 градуса по Целзий, ще бъде освободена по-голямата част от въглерода сега „заключен“ във вечно замръзналите земи.

Според авторите на изследването от Университета Екзитър, във вечно замръзналите площи има около 1000 гигатона въглерод. При топенето на пермафрост този въглерод замразен в почвата започва да се освобождава във вид на въглероден окис и метан.

Това ще даде много сериозно отражение върху екосистемата, която ще започне да се променя.

Тази промяна вече се чувства по крайбрежието на Арктика. Разтапянето на вечно замръзналото крайбрежие води до свличането му в океана, което се отразява както на обитателите на сушата, така и на морския живот.

Изследването използва данни за температурата в района на Арктика от 1900 г., както и за вечно замръзналите земи от 1960 г. На тяхна база се разработват климатични модели за това, как ще се отрази бързото намаляване на площта обхваната от вечния лед.

Според анализа, около 4 милиона км2 от пермафрост се разтопяват при всяко повишаване на температурата с 1 градус по Целзий. Учените не могат с точност да предскажат какви количества въглероден окис и метан ще се освободят от разтопените площи, защото на едни места има повече въглерод в сравнение с други.

Според учените обаче, главната опасност в тази ситуация идва от това, че се влиза в нещо като порочен кръг, защото единствената възможност да се спре разтопяването на вечно замръзналите земи е като се намалят въглеродните емисии, а при увеличаващото се топене, въглеродът който се освобождава от почвата расте все повече.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори