Това ли е истинското лице на Спасителя?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В навечерието на Рождество Христово в. Daily Mail е решил да се обърне към образа на Спасителя. По-конкретно – към изследвания, благодарение на които учените се опитват да пресъздадат неговия образ, съмнявайки се в традиционните изображения.

Никой не знае със сигурност как е изглеждал Исус Христос. В Библията няма подробности за неговия образ, но благодарение на многобройни живописни платна ние сме си изградили представа за Божия син в образа на човек с фини черти на лицето и светла кожа – образ, който не е характерен за местността, където се е родил и израснал Спасителя.

Ако е изглеждал така, както го рисуват по картините и иконите, то Христос щеше значително да се отличава от своите съграждани.

Апостол Матей пише: „…Юда, един от дванадесетте, дойде, и с него голямо множество, с ножове и сопи, изпратени от главните свещеници и народните старейшини. А оня, който Го предаваше, беше им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го.“

Исус Христос като традиционен семит от Галилея.

Исус Христос като традиционен семит от Галилея.

Сега Ричард Нийв (Richard Neave) – художник и специалист по т.нар. криминалистична антропология от Манчестърския университет, въз основа на показанията на Матей, смята, че Исус трябва да е приличал на семитите от Галилея.

Заедно с колеги от Израел ученият е изследвал семитски черепи от времената на Исус. Компютърна томография помогнала за установяването на характерни особености. На тяхна основа бил конструиран усреднен череп и негов модел бил изработен в естествена големина. По него бил пресъздаден и целият образ.

Нийв по време на своята работа.

Нийв по време на своята работа.

Нийв смята, че очите на Божия син са били по-скоро тъмни, отколкото светли. Според еврейската традиция той е носил брада.

Дължината на косата на Исус е спорен въпрос. Свикнали сме да го виждаме изобразен с дълга коса. Апостол Павел, който лично е виждал Спасителя, отбелязва: „Не учи ли ви и самото естество, че, ако мъж оставя косата си да расте, това е позор за него.“ Ръководени от тези редове от Библията, Нийв и колегите му решили, че Исус е бил с къса коса и с цвят на кожата, каквато имали повечето семити.възстановка на ХристосПодробности за възстановяването на образа на Исус Христос можете да откриете в Popular Mechanics.

Археолозите уверяват, че в I век от новата ера семитските мъже са били ниски – не повече от 160 см средно, и са тежали 50-60 килограма. По-скоро и Исус е имал подобни данни. Освен това той е имал мускулесто телосложение, загорял, обветрен.

Впрочем такъв е бил Исус като младеж

Преди време учените, работещи с италианската полиция, създадоха компютърна програма, която позволява да се „състари“ лицето – тоест да се покаже как ще изглеждат хората на снимката след много години. С тази програма са разпознати и арестувани няколко крили се дълги години мафиоти само по снимки от тяхната младост.

Сега учените са пуснали програмата „назад“, този път за да „подмладят“ лицето на снимката. По такъв начин те видели как е изглеждал младият Христос.Христос, Торинска плащаницаВ качеството на снимка за виртуално подмладяване специалистите използвали изображение с прочутата Торинска плащаница, на която – както вярват мнозина – е отпечатан ликът на Спасителя.Христос като дете, възстановка

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори