Това ли е тайната на НЛО?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Project Hessdalen
Антония Михайлова

Така наречените огньове на Хесдален позволили на учените да разберат природата на неидентифицираните обекти, които повече от 200 години се носят над Норвегия.

Хесдален – малко селце в едноименната долина (Hessdalen valley), разположено в Централна Норвегия, е известен не само на уфолозите.

Тук се стичат туристи от цял свят да погледат НЛО. Защото е известно – те задължително ще се появят. Ако не днес, то утре и ще летят по небето като по часовник. Огньовете на Хесдален – така се нарича небесното шоу.

Учените изучават местните НЛО вече 30 години. През 1984-та в Хесдален пристигнала първата експедиция – 40 учени от университета в Йостфол. Работили около месец и фиксирали 53 обекта, но не могли да ги „опознаят“, само приблизително ги класифицирали.

От 1998 г. в долината се намира постоянна научна наблюдателна станция с радари, спектроскопи, сеизмографи, магнитометри, дозиметри, инфрачервени и обикновени камери. Учените от международния проект Project Hessdalen се опитват да разгадаят природата на чудния феномен, наблюдаван в околностите на Хесдален от около 1811 година – тогава се появили първите документирани свидетелства на очевидци.

Небесните огньове убиват микробите и отговарят на сигнали

В долината прелитат светещи обекти от различен тип. Понякога по 15-20 на седмица. Те са във вид на топки, пирамиди, триъгълници, цилиндри, дискове. Някои се забелязват на радари, но иначе не се виждат. А има и видими, които не се фиксират от уредите. Летят самостоятелно или в цели „ескадрили“, като строят различни фигури.

Цветът на НЛО също е различен – син, бял, жълт, червен. Огньовете биват толкова мощни, че хората се будят от ярката светлина. Наблюдатели съобщавали и за тъмни обекти, по чиито краища имало блещукащи светлинки.

Отделни НЛО стигали до няколко десетки метра в диаметър. Появявали се и малки, които давали да се разбере за тях по серия кратки изблици светлина.

Наблюденията показали, че обектите се движат беззвучно. За разлика от кълбовидните мълнии не оставят никакви следи, макар че, когато се озоват върху повърхността на земята, стерилизират почвата – убиват бактериите. По аналогичен начин действат и лъчите, излизащи от НЛО-тата.

Група обекти над долината Хесдален.

Някои от огньовете се носят високо в небето със скорост от около 30 000 км/ч, а други висят неподвижно във въздуха или бавно и дълго – понякога с часове – кръжат над долината.

Преди появата на огньовете уредите фиксирали нарастване на напрегнатостта на магнитното поле.

Няколко пъти учените успявали да насочат лазерен лъч към НЛО-тата. И обектите се раздвижвали, поемали лъча и си продължавали. Имало и случаи, в които НЛО мигали, сякаш отговарят. А веднъж обект сам изпратил лазерен лъч – като че ли отразил насочен към него от учените.

Друг път в небето възниквала светлина, обикновено жълта. Тя образувала кръг над цялата долина. От кръга периодично излизали лъчи като гигантски прожектори.

Анод, катод и киселина – двата бряга на една река

Учените отдавна смятат, че огньовете на Хесдален са плазмени образувания. Но за да се образуват, е необходимо доста силно електромагнитно поле. Легендарният Никола Тесла например е успявал да „запали“ плазмени топки чрез мощни трансформатори и високоволтови разряди. А що за електричество е това в отдалечената от цивилизация долина?

Самата долина генерира електричество. До този извод е стигнал италианският изследовател Жадер Монари от Института за радиоастрономия, на когото загадката на огньовете не давала покой от 1996 г. Според него долината всъщност е гигантска батерия. Или ако искате – киселинен акумулатор.

В долината Хесдален работи природен акумулатор.
© Project Hessdalen

Анодът на акумулатора е левият бряг на течащата тук река Хеся. Той е богат на желязо и цинк. Ролята на катод изпълнява десният бряг, който съдържа мед. А самата река е електролит. Водата в нея е слабо киселинна от сернистите съединения, попадащи от местните мини, в които някога се добивали сулфати.

Заедно с колеги от Болонския университет ученият построил умалено копие на долината, като използвал местни породи и вода от река Хеся. Получил се миниакумулатор, но той бил достатъчен да запали лампа.

Според Монари зарядът на огромния природен акумулатор стига да йонизира въздуха и да създава електрично поле, генериращо огньовете.

Вместо коментар

По данни на английското разузнаване

Обяснението на италианците, естествено, не удовлетворило уфолозите. Феноменът на НЛО бил прекалено разнообразен, за да се опише само с електрически фокуси, пък били те и природни. Затова не бива да се отказваме съвсем от пришълците. Може би все пак са замесени и прилитат от време на време…

Но ето че британските военни са съгласни с Монари. В долината Хесдален те не са работили, но са изучавали обстойно НЛО-то. И също стигнали до извода за плазмени структури.

Още през 2006 година обществено достояние станал документ с името „Неидентифицирани въздушни явления в зоната на действие на британските ВВС“. Той бил съставен от висококвалифицирани експерти – специалисти от водещи научни лаборатории – по задание на отдела по разузнаване на английското ведомство в периода от 1998 до 2000 г.

Документът бил разсекретен съгласно „Акта за свобода на информацията“ по настояване на уфолозите, опитващи се да открият доказателства за извънземен произход на НЛО. Но разузнаването не им предоставило такива доказателства. По-скоро обратното.

Дали на Хавайските острови също някъде се крие природен акумулатор?
© Project Hessdalen

Изводът от доклада: „В атмосферата на Земята при определени, още неизучени условия могат да съществуват плазмоиди – области с йонизиран разреден газ – с размери до няколко десетки метра и изключително голям електрически заряд, сравним със заряда на мълния.“

Още от доклада на британските разузнавачи: „Плазмоидите силно променят електромагнитното поле в известно пространство около себе си. Това става причина за отказа на електроуреди и техника, например на автомобили в момента на появата на НЛО, случаи на топлинно изгаряне на свидетели, наелектризиране на метални предмети и авиокатастрофи.“

Хавайското НЛО в по-голям мащаб.
© Project Hessdalen

И последният аргумент в полза на това, че НЛО са плазмоиди – такива обекти няма да се виждат на екраните на радарите, предназначени за следене на самолети.

Долината Хесдален се намира на около 120 км от гр. Тронхейм. Размерите ѝ са 15 на 5 километра. От запад на изток е заобиколена от възвишения с височина около километър. В долината живеят около 200 души. Тук има много изоставени мини, в които преди са добивани мед, цинк и сяра.

КР

Категории на статиите:
Без коментар

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори