Това може да е една от най-подходящите планети за живот на извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Въпреки че космическият телескоп Джеймс Уеб привлича по-голямата част от светлините на астрономическите прожектори в наши дни (и има защо), той далеч не е единственият инструмент, който учените използват, за да откриват скрити скъпоценни камъни в огромната празнота на космоса.

Примерен случай: астрономите от университета в Бирмингам току-що забелязаха двойка далечни планети „супер-Земя“, обикалящи около слаба звезда червено джудже на около 100 светлинни години от Земята. И една от тези планети има потенциала да бъде един от най-обитаемите извънземни светове, които някога сме откривали.

Домакинът, LP 890-9, е бил доста добре проучен. Всъщност една от неговите планети, LP-890-9b, вече беше идентифицирана от спътника за изследване на транзитни екзопланети (TESS) на НАСА. Последващи наблюдения с помощта на наземните телескопи SPECULOOS в Чили, продължили повече от 600 часа, доведоха до откриването на неговия много по-интригуващ брат: SPECULOOS-2c (бивш LP 890-9c).

Новите открития са описани подробно в нова статия, публикувана в Astronomy & Astrophysics. Усилията ни да открием извънземен живот не са стигнали ​​до никъде. Тази нова стратегия може да промени това. Защо SPECULOOS-2c е толкова голяма работа? Той се намира точно в средата на обитаемата зона на LP 890-9 – регионът около звездата, където се смята, че температурите са достатъчно умерени, за да позволят на течната вода да остане стабилна на повърхността. А където има вода, има потенциал за процъфтяване на живот.

Всъщност авторите на изследването смятат, че SPECULOOS-2c може просто да е втората най-обитаема планета в историята, след TRAPPIST-1e (40 светлинни години от Земята). Това не означава, че е гарантирано SPECULOOS-2c да е приютил живот или дори да има способността да приеме живот.

Има някои странни особености, които го правят доста различен от Земята. Първо, радиусът на планетата е с около 40 процента по-голям от този на Земята (оттук и прозвището „супер-Земя“). Освен това е приливно заключен, което означава, че едната му страна е постоянно обърната към своята водеща звезда. Освен това нямаме представа дали има атмосфера, която може да накара всички извънземни същества на повърхността да се чувстват свръх топли. Но нито една от тези черти не нарушава способността на планетата да бъде домакин на живот.

Инструмент като телескопа Webb може да е в състояние да разбере дали съществува атмосфера на SPECULOOS-2c. Новите открития със сигурност ще насърчат НАСА и други да отделят известно време за решаване на въпроса.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори