Новооткрита екзопланета тип „супер Земя“ може би е воден свят

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи откриха нова екзопланета, обикаляща около далечна звезда, която може да представлява „супер-Земя“, изцяло покрита с вода. Планетата, наречена TOI-1452 b, е около 70% по-голяма от Земята и обикаля около звезда червено джудже на около 100 светлинни години от нас в съзвездието Дракон, според НАСА.

Докато планетата може да е почти двойно по-голяма от Земята, първоначалните наблюдения и изчисления показват, че тя е пет пъти по-плътна – което може да съответства на повърхност, покрита с много дълбок океан. Необходими са допълнителни наблюдения, тъй като астрономите казаха, че планетата може да бъде просто голяма скала с малко или никаква атмосфера или може би скалиста планета с атмосфера от водород и хелий.

Ако планетата наистина е истински „воден свят“, водата може да съставлява 30% от нейната маса, според изследователите. Това би било наравно с водните луни в нашата слънчева система – Ганимед и Калисто на Юпитер или Титан и Енцелад на Сатурн – за които се смята, че крият дълбоки океани под черупки от лед.

Изследователите са открили екзопланети, преди да подозират, че могат да бъдат „водни светове“, но д-р Чарлз Кадийо, който ръководи екипа за откриване на екзопланети в университета в Монреал, казва, че тази нова планета „е един от най-добрите кандидати за океанска планета, която е открита досега.

Нейният радиус и маса предполагат много по-ниска плътност от това, което човек би очаквал за планета, която основно е съставена от метал и скала, като Земята. „Животът“ на тази планета, покрита с вода или не, би включвал сравнително светкавични години, тъй като планетата обикаля около слънцето си на всеки 11 дни. НАСА каза, че тъй като звездата, около която обикаля, е по-малка и по-хладна, планетата получава приблизително същото количество слънчева светлина като Венера в нашата слънчева система.

Екзопланетата е открита от екип от университета в Монреал, като планетата е в отлична позиция за по-нататъшно изследване от новия космически телескоп James Webb. Планетата е в част от небето, която Уеб може да изследва по всяко време на годината, а на 100 светлинни години тя е относително близо до Земята. Изследователите, които са открили планетата, казват, че ще планират време на Уеб, за да уловят звездна светлина, блестяща през атмосферата на планетата, което показва нейния състав и предоставя допълнителни данни.

„Наблюденията ни с телескопа Уеб ще бъдат от съществено значение за по-доброто разбиране на TOI-1452 b“, казва професорът от университета в Монреал Рене Дойон, който е и главен изследовател на NIRISS, един от четирите научни инструмента на космическия телескоп James Webb. „Веднага щом можем, ще запазим време на Уеб, за да наблюдаваме този странен и прекрасен свят.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори