Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Този плод спасява животи, твърдят експерти

23 август 2024 г. в 14:00
Последно: 23 август 2024 г. в 12:52

Проучване, проведено от експерти на университета Лавал, демонстрира потенциалните ползи от плодовете каму каму в борбата срещу неалкохолната мастна чернодробна болест. Заболяването е чернодробна изява на метаболитния синдром, свързан с инсулинова резистентност и генетични дефекти в енергийния метаболизъм.

Полезните свойства на плода, които помагат да се справят с разрушителните и опасни последици за тялото, могат да формират основата за бъдещи методи за лечение, пише News Medical.

Проучването, ръководено от Андре Марет, изследовател в Института по кардиология и пневмология на Квебек, установило, че каму каму значително намалява нивата на мазнини в черния дроб.

В 12-седмично клинично изпитване 30 участници са избрани да получават екстракт от каму каму или плацебо.

Ефектът е бил измерен с помощта на магнитен резонанс за оценка на съдържанието на мазнини в черния дроб.

А резултатите са доста впечатляващи. Участниците, които са консумирали екстракт от каму каму, са имали 7,43% намаление на нивата на чернодробните липиди. В същото време тези в плацебо групата са видели 8,42% увеличение на нивата на чернодробните липиди.

„Полезните ефекти на каму каму се дължат на богатото съдържание на полифеноли, които взаимодействат с чревната микробиота. Тези полифеноли се метаболизират от микробиотата в по-малки молекули, които могат да бъдат усвоени от тялото, като помагат за намаляване на мастните отлагания в черния дроб“, коментира проф. Марет.

Специалистите са идентифицирали два възможни механизма, отговорни за полезния ефект. Намаляване на липогенезата (образуването на липидни капчици в черния дроб) и стимулиране на разграждането на липидите чрез окисление.

Екстрактът от този иначе екзотичен плод е лесно достъпен под формата на капсули.

Марет обаче съветва потребителите да обърнат внимание на съдържанието на полифенол, тъй като не всички търговски продукти са еднакви.

Той също така отбелязва потенциала на червените боровинки, които съдържат различни, но свързани полифеноли. Вероятно комбинацията от каму каму и боровинки може да има синергичен ефект и е отлична тема за бъдещи изследвания, казва ученият.

Изследването е публикувано в Cell Reports Medicine.

Категории на статията:
Медицина