Трансплантацията на глава – спорна, но възможна идея

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Трансплантацията на глава на човек на съвременния етап на развитие на медицината е технически възможна.

Но по този повод възникват редица въпроси както от етичен, така и от методологичен характер, казва пред РИА Новости директорът на Федералния научен център по трансплантология и изкуствени органи Сергей Готие.

По-рано рано стана ясно, че италианският неврохирург Серджио Канаверо възнамерява да извърши първата трансплантация на човешка глава още през 2017 година.

Според него операциите по „смяна на главата“ ще се провеждат за спасяването на живота на хора, при които са диагностицирани дегенерация на мускулите и нервите или онкологични заболявания.

Канаверо ще представи детайлен проект на конференцията на Американската академия на ортопедите и невролозите в Мериленд.

„Всичко това звучи фантастично, разбира се, но от друга страна, на съвременния етап на развитие на медицинските технологии вероятно чисто технически е възможно… макар по този повод да възникват редица етични моменти“, казва Готие.

Според него към такава процедура ще има много ограничени показания, „защото ако става дума за тежко болен човек, то не е известно колко ще му е здрава главата, за да се присъедини към такава глава ново тяло“.

Трансплантологът добавя, че голям проблем представлява възстановяването на работоспособността на гръбначния мозък. „Този хирург предлага да се слепи той с някакъв синтетичен материал и очевидно разчита на възстановяването на проходимостта на нервните влакна. Вероятно, замисляйки това, той е предвидил тези моменти“, предполага Готие.

Експертът подчертава, че тъй като трансплантацията сега се прилага широко, е възможно такава операция да бъде търсена. „Сега се присажда матка на жена и тя е способна да износи плод.

Ще речете, защо да се прави това, ако може да се използва сурогатно майчинство без всякакъв риск, но се прави и вече е направена не една такава операция“, дава пример хирургът.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори