Треската ебола бърза към Европа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Към края на октомври вирусът ебола с вероятност 75% ще се окаже във Франция, а с вероятност 50% – във Великобритания.

Ефективен начин да се намали заплахата е съкращаване на полетите от Западна Африка – ограничаването на авиационния трафик с 80% намалява опасността повече от два пъти.

Специалистите от Североизточния университет на Бостън под ръководството на проф. Алекс Веспияни се опитали да моделират разпространението на ебола в Западна Африка и нейното излизане извън пределите на континента.

За отправна точка на изчисление те взели поведението на вируса в периода от 6 юли до 9 август 2014 година. Резултатите от моделирането са публикувани в сп. PLOS Currents Outbreaks.

И все пак епидемичното състояние се влошава лавинообразно, броят на жертвите расте бързо буквално ежедневно. Според данните на Световната здравна организация и Организацията на обединените нации броят на починалите от вируса ебола на 4 октомври е бил 3439 души. Общо са фиксирани 7492 случая на заболяването.

Затова учените сметнали за необходимо още след написването на статията да направят свой модел и публикували новите данни с прогноза за разпространението на вируса към 24 октомври 2014 година.

Учените използвали глобалния модел за оценка на епидемията и мобилността на населението (Global Epidemic and Mobility Model) за симулация на разпространението на вируса сред 3362 популации хора в 220 страни. При оценката на разпространението на вируса в страните се отчитала възможността за неговото предаване на обществени места, в болници и при погребални ритуали.

Възможността за експорт на вируса в други страни била изчислявана въз основа на мобилността на населението, основно чрез самолетни полети, затова в модела били заложени полетите от Западна Африка до всички страни по света.

Според първоначалните изчисления, публикувани в статията, в страните от Западна Африка епидемията ще расте бързо, за 3–6 месеца броят на жертвите може да се увеличи 1,5–2 пъти. Но с уточняването на последните данни, към 24 октомври, тоест буквално след 20-ина дни, се прогнозира броят на заразените да бъде между 14 800 и 38 500.

Що се отнася до пренасянето на вируса в други страни, то в първоначалните изчисления учените оценявали тази вероятност като ниска (не повече от 5%), макар и непренебрежима. Сега те са публикували съвсем други цифри.

Към 24 октомври рискът от попадане на вируса във Франция е 75%, във Великобритания – 50%, в Белгия – 40%, в Швейцария – 20%. Под 20% – в Испания, Италия, Канада, Нидерландия, Португалия. Франция се разглежда като страна с най-голям риск поради това, че Гвинея, Сиера Леоне и Либерия са френскоговорещи страни като бивши френски колонии.

Рискът от попадане на вируса в САЩ към 24 октомври според специалистите е бил 70%, но очевидно тази прогноза вече се е сбъднала.

В края на миналата седмица стана известно, че ебола е била диагностицирана в Тексас у американеца Ерик Дънкан след връщането му от Либерия. Мъжът се намира в една от болниците на Далас в критично състояние.

Сега в Далас поне 100 души се проверяват за зараза с ебола. Освен това с подозрение за зараза в клиниката при Хауърдския университет е хоспитализиран още един пациент, чието име и пол не се споменават. Този пациент наскоро се върнал в САЩ след пътуване в Нигерия.

Учените смятат, че ефективна мярка срещу разпространението на вируса в другите страни би било намаляването на авиационния трафик от Западна Африка. Това ще намали вероятността с 80%.

По такъв начин вероятността вирусът да попадне във Франция става 25%, за САЩ – 20%, за Великобритания – 15%, за останалите европейски страни и Канада – около и под 5%.

Впрочем едва ли тази инициатива ще бъде подкрепена на високо ниво. Белият дом вече се обяви против затварянето на границите на Западна Африка поради опасност от разпространение на ебола.

„Към момента ние сме сигурни, че подобни крачки ще възпрепятстват реагирането“, заявил съветникът на американския президент по борба с тероризма Лиза Монако. По думите ѝ в случай на затварянето на границите на САЩ и техните партньори няма да могат да се доставят необходимото оборудване и прочие помощ в районите, обхванати от епидемията.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори