Трикът с дълбоко замразените зърна кафе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров


Ако искате да извлечете максимума от чаша кафе, трябва да пробвате да смелите зърната в дълбоко замразено състояние, казват британски учени. Най-малко ще получите по-голямо количество.

Знае се, че ако при смилането кафето е топло, се губят ценни аромати. Може обаче и по-добре: ако при смилането зърната не просто не са топли, а останат ледени или по-точно казано на температура под точката на замръзване. Тогава ароматът е максимално богат.

Сега екипът на Кристофър Хендън от Университета на Бат дава някои разяснения. Както показват неговите експерименти, когато кафето е дълбоко замразено се получава смляна смес, чиито частици са с еднаква големина. Колкото по ледени са зърната кафе, толкова по-малка е разликата в големината на смлените частици.

Това от своя страна дава отражение върху процеса на варене на кафето, чиито параметри – продължителност, температура, количество вода – може да се оптимизират спрямо една единствена големина на частиците зърна. Веществата, съдържащи се в прекалено големи частици например остават неизползвани.

В експеримента Хендън изстудявал печено кафе от различни сортове и точки по света в нормален фризер. Използвал обаче сух лед и течен азот. След това сравнявал резултата при меленето с кафе, мляно на стайна температура.

Оказало се, че добитото количество смляно кафе било по-голямо при дълбоко замразените зърна. Затова екипът се фокусирал върху индустриалните производители, които биха спестили пари при прилагането на метода.

Само че и при непрофесионалните любители на напитката трикът може да се окаже полезен. Дори за тези, които не са правили систематични проучвания как охлаждането се отразява вкусово на чашата кафе.

Някои кафенета например може да решат да настроят машините на по-едро мелене в течение на деня, така че кафето да има еднакъв вкус както сутрин, така и вечер. Защото температурата се покачва в течение на деня. Ако зърната бъдат съхранявани във фризер този проблем може да се заобиколи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори