Цяла река изчезна за една нощ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

река изчезна
Ето така изглежда в момента река Атояк.
Димитър Димитров

Хиляди мексиканци останали озадачени, след като се събудили и открили, че местната река е изчезнала точно за една нощ.

Река Атояк (Atoyac), която е източник на вода за над 10 000 души в щата в Веракруз, се е изляла в цепнатина, получила се след земетресение. Все още не е ясно колко голяма част от реката, която преминава през осем общини в Мексико, се е изсипала в дългата 30 метра дупка.

Жителите на Сан Фермин, където се е отворила пукнатината, разказват, че са чули силен звук и почуствали сякаш цялата земя се тресе под тях.

30-метровата пукнатина, в която е изтекла реката.

30-метровата пукнатина, в която е изтекла реката.

„Първо осъзнахме, че чешмите не работят и затова отидохме до реката. В речното корито видяхме огромна пукнатина, в която се вливаше цялата река“, разказва местната жителка Хуана Санчес.

Представители на местните власти потвърдили, че пукнатината е причинена от „геоложки фрактури“. Тези пукнатини отварят земята и продължават да създават нови пукнатини.

31D75BD200000578-0-image-m-52_1457125094694

Огромната цепнатина започва някъде на 3 километра след местността, от която извира реката. Атояк е източник на вода за хиляди мексикански семейства, както и захарни плантации, които пък от своя страна представляват основния източник на прехрана за местните.

От властите уверяват, че ще проведат изследвания в региона и ще се опитат да намерят решение на необичайния проблем.

Daily Mail

Категории на статиите:
Невероятно, но факт

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори